Κρήτη: Από τα 236 κρούσματα του Οκτωβρίου, στα 1.175 του Νοέμβρη!

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στην Κρήτη τα στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους που καταγράφονται στο νησί και μάλιστα σε περίοδο καραντίνας.

Μπορεί η Κρήτη να μην συμπεριλαμβάνεται στις “κόκκινες” περιοχές της χώρας, ωστόσο αυτό κάθε άλλο από εφησυχασμό πρέπει να επιφέρει καθώς, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά μέσα στην καραντίνα και είναι ξεκάθαρο πια ότι η επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, ήταν επιβεβλημένη.

Παράλληλα, να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η εικόνα στο νησί είναι ελλιπής καθώς δεν διενεργούνται rapid test όπως σε άλλες περιοχές της χώρας. Κι αυτό το χρεώνονται οι πολιτικοί της Κρήτης (βουλευτές και Τοπική Αυτοδιοίκηση) που δεν απαιτούν την διενέργεια των τεστ που θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη διασπορά του ιού.

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Να δούμε όμως τα στοιχεία που θα πρέπει, έστω και τώρα, να αφυπνίσουν τους αρμόδιους.

Σε ολόκληρη την Κρήτη τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν συνολικά μόλις 160 κρούσματα, εκ των οποίων τα 117 στο Ν. Ηρακλείου, 23 στο Ν. Ρεθύμνου, 16 στο Ν. Χανίων και 4 στο Ν. Λασιθίου.

Όσον αφορά ιδιαίτερα τον Νομό Χανίων, οι 23 από τις 30 μέρες του Σεπτεμβρίου ήταν “καθαρές” από κρούσματα, ενώ οι μέρες με τα περισσότερα ήταν οι δύο πρώτες του μήνα (4 κρούσματα την 1η Σεπτεμβρίου και 3 την επόμενη μέρα). Να σημειώσουμε βέβαια ότι από τις 26 Αυγούστου στον Νομό μας -και σε 5-6 ακόμη σε ολόκληρη τη χώρα- τηρούνταν πιο αυστηρά μέτρα από τους υπόλοιπους (χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά μέτρα στην εστίαση κ.α.).

Επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι από την πορεία των κρουσμάτων σε όλη την Κρήτη, τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο (όπως θα δείτε παρακάτω), καταρρίπτεται ο παντελώς αστήρικτος ισχυρισμός κάποιων ότι το πρόβλημα στη χώρα το δημιούργησε ο τουρισμός.

Να δούμε όμως και τα στοιχεία του Οκτωβρίου, οπότε και στο σύνολο της Κρήτης τα κρούσματα ανέβηκαν στα 236, με τον Ν. Ηρακλείου να καταγράφει 149, τον Ν. Χανίων να ανεβαίνει στην δεύτερη θέση με 55 και να ακολουθούν το Ρέθυμνο με 22 και το Λασίθι με 10.

Εκτόξευση κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, δεν θεωρούνταν ανησυχητική, ωστόσο με την είσοδο του Νοεμβρίου όλα άλλαξαν. Το πρώτο εξαήμερο τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύτηκαν, φτάνοντας μάλιστα τα 67 (5 Νοεμβρίου), αριθμός που αποτελεί και ρεκόρ μέχρι σήμερα στην Κρήτη.

Το πρώτο εξαήμερο του Νοεμβρίου, καταγράφηκαν συνολικά 232 κρούσματα στο νησί: 134 στο Ν. Ηρακλείου, 62 στο Ν. Χανίων, 25 στο Ν. Ρεθύμνου και 11 στο Ν. Λασιθίου.

Να δούμε όμως και τον αριθμό των κρουσμάτων από τις 7 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, την περίοδο δηλαδή της καραντίνας. Στην Κρήτη καταγράφηκαν συνολικά 943 κρούσματα, εκ των οποίων 510 στο Ν. Ηρακλείου, 284 στο Ν. Χανίων, 97 στο Ν. Ρεθύμνου και 52 στο Ν. Λασιθίου.

Συνολικά ολόκληρο τον Νοέμβριο, τα κρούσματα στην Κρήτη έφτασαν τα 1.175 (!!), με το Ν. Ηρακλείου να εμφανίζει τα 644, το Ν. Χανίων 346, το Ν. Ρεθύμνου 122 και το Ν. Λασιθίου 63.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η επιβολή της καραντίνας συνέβαλε στο να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση και στο νησί μας, όμως αυτό που ανησυχεί είναι ότι παρά την καραντίνα, που τον Νοέμβριο διήρκησε 23 μέρες, τα κρούσματα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν!

Μάλιστα, τις περισσότερες μέρες κυμάνθηκαν μεταξύ 40 και 50, με τους Νομούς Ηρακλείου και Χανίων να εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποιες περιπτώσεις από Ρέθυμνο και Λασίθι εστάλησαν στα Νοσοκομεία Χανίων και Ηρακλείου όπου και καταγράφηκαν.https://www.neoiorizontes.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.