Ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου κ. Αναστασάκης μιλά στα «Πολιτικά Κρήτης» για τις καταστροφές και τις πλημμύρες στην περιοχή
Ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου κ. Αναστασάκης μιλά στα «Πολιτικά Κρήτης» για τις καταστροφές και τις πλημμύρες στην περιοχή
Φιλοξενούμε σήμερα στις διαδικτυακές σελίδες των «Πολιτικών Κρήτης» τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Τεχνικών Έργων και Απασχόλησης του Δήμου Χερσονήσου, κ. Αναστασάκη Κωνσταντίνο.
Ο Δήμος Χερσονήσου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στην τελευταία θεομηνία που έπληξε την Κρήτη στις 10 Νοεμβρίου. Είναι ο πλέον κατάλληλος να μας ενημερώσει για το μέγεθος των βιβλικών καταστροφών που έπληξαν την περιοχή και όλες τις ενέργειες που προέβη ο Δήμος για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
κ. Αναστασάκη, ο Δήμος Χερσονήσου βίωσε μια μεγάλη θεομηνία. Οι πραγματικές διαστάσεις των καταστροφών και ζημιών έχουν καταγραφεί; Υπάρχουν παράπονα από πολίτες για μη καταγραφή της καταστροφής που υπέστησαν πολλά σπίτια.
Η περιοχή μας έζησε εντός ενός εικοσαημέρου, μια μεγάλης διάρκειας θεομηνία σε τρία διαδοχικά στάδια:
Το πρώτο ήταν στις 20 Οκτωβρίου, όταν επλήγησαν κυρίως τα Μάλια σε μεγάλο βαθμό και μικρότερο βαθμό η Χερσόνησος, από μια έντονη χαλαζόπτωση, με χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, διάρκειας είκοσι περίπου λεπτών, που κατέστρεψε εξ΄ ολοκλήρου την ελαιοπαραγωγή και ολόκληρη την αγροτική παραγωγή του πρώην Δήμου Μαλίων. Το αποτέλεσμα ήταν ολική καταστροφή. Δεν μιλάμε για ποσοστιαία, αλλά ολική. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης σε οικίες, θερμοπροσόψεις, ηλιακούς θερμοσίφωνες, μπαλκονόπορτες, αυτοκίνητα ιδιωτών, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα (που ήταν ακόμα ανοιχτά), έκανε τεράστιες ζημιές. Το Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξε αντίστοιχο φαινόμενο στα Μάλια χωρίς να φτάσει όμως αυτή την ένταση και τότε συνέβησαν καταστροφές όχι όμως τόσο μεγάλες.
Η δεύτερη θεομηνία ήταν στις 6 Νοεμβρίου, όπου πλημμυρική κατάσταση χτύπησε το Κράσι, τις Γωνιές και το Αβδού, χωρίς να πλήξει τον υπόλοιπο Δήμο, καταστρέφοντας αγροτικές περιουσίες και ως επί το πλείστον αγροτικούς δρόμους, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους.
Και φτάνουμε στην τρίτη θεομηνία της 10ης Νοεμβρίου, όπου εκεί ισοπεδώθηκαν θα λέγαμε τα πάντα. Επλήγη ολόκληρος ο Δήμος και κυρίως το παράκτιο μέτωπο από τις Γούβες έως το κέντρο των Μαλίων. Οι τεράστιες ποσότητες ομβρίων που έπληξαν την περιοχή εκείνο το πρωινό, κατέστρεψαν περιουσίες, δρόμους, σπίτια, ξενοδοχεία.
Είμαι 56 ετών και δεν θυμάμαι κάτι αντίστοιχο να έζησε η περιοχή παλαιότερα.
Στα Μάλια παρ’ ότι υπάρχουν πλακοσκεπείς αγωγοί, δεν προλάβαιναν να απορροφούν το νερό, διότι με τα φερτά υλικά έκλεισαν οι σχάρες των αγωγών με αποτέλεσμα το νερό να μην απορροφάται και να παραμένει επιφανειακά. Η προσπέλαση ήταν αδύνατη.
Έτσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο που έδειξαν οι τηλεοράσεις να ξεχειλίζει ένας τεράστιος αγωγός διότι φράκαρε από αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από την δύναμη του νερού ή από δύο κάδους που μπήκαν μέσα στον αγωγό και έκλεισαν τη ροή του νερού προς την έξοδο.
Φανταστείτε το σπίτι μου απέχει 150 μέτρα από αυτό το σημείο στο κέντρο των Μαλίων, περιβάλλεται από ένα τοίχο ενάμισι μέτρο και το νερό πέρασε τον τοίχο και πλημμύρισε όλο το υπόγειο του σπιτιού μου και το παρακείμενο οικόπεδο.
Ήδη από την πρώτη κακοκαιρία αμέσως ο Δήμος κάλεσε με ανακοινώσεις τους πολίτες να καταθέσουν αιτήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν. Αυτή τη στιγμή δεν έχω μπροστά μου, τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων που έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για την επιχορήγηση των έξι χιλιάδων ή εξακοσίων ευρώ, τα επιδόματα αποζημίωσης από φυσικές καταστροφές, για επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής ή για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
Αμέσως μετά τη δεύτερη θεομηνία, κατέφθασε κλιμάκιο δεκαέξι ατόμων, από το Υπουργείο Υποδομών που κατέγραψε όλες τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, όσον αφορά ζημιές π.χ. σε πόρτες, παράθυρα, λεβητοστάσια …, όλα αυτά έχουν καταγραφεί.
Στη συνέχεια κατεγράφησαν οι ζημιές από επιτελείο της Περιφέρειας και τέλος εμείς από το Δήμο με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τους πλημμυροπαθείς έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιχορήγηση των επιδομάτων.
Υπάρχουν καταγγελίες για:
a. Ανθρώπινες παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου
b. Μπαζωμένα ρέματα
c. Ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα από πλευράς ΟΑΚ (που διαχειρίζεται τον ΒΟΑΚ) στο ύψος του Δήμου Χερσονήσου.
Ο ΟΑΚ έχει τεράστιες ευθύνες διότι η πολιτική που ακολούθησε ήταν τα νερά του ΒΟΑΚ να παροχετεύονται σε ήδη υπάρχοντα ρέματα, χωρίς την ύπαρξη μελέτης γι’ αυτά τα ρέματα. Χωρίς να υπάρχει ούτε οριοθέτηση, ούτε διευθέτηση των ρεμάτων.
Ακόμα και στα Μάλια, όπου η περιοχή έχει πλακοσκεπείς αγωγούς, σε όλο τον οικισμό, θα μπορούσε να αποφευχθεί το φαινόμενο της πλημύρας, εάν δεν είχε κάνει μία παρέμβαση πάλι ο ΒΟΑΚ σε ένα κανάλι ψηλά στο δρόμο που ανεβαίνει προς το Κράσι, αντιστρέφοντας τα νερά προς μία πλευρά. Εάν δεν υπήρχαν φερτά να κλείσουν τις σχάρες, τα νερά θα διέφευγαν υπογείως και δεν θα δημιουργούνταν το φαινόμενο της πλημμύρας στο σημείο που κατέγραψαν οι κάμερες.
Στο σημείο βέβαια αυτό δύο κάδοι φράκαραν το ρέμα, διέκοψαν τη ροή του νερού και συνέβη η πλημμύρα. Το πρωί εκείνο με είχε ειδοποιήσει η Πολιτική Προστασία στις 05:15, η Σταλίδα είχε ήδη πλημυρίσει, ενώ στα Μάλια δεν είχε ξεκινήσει ακόμα τίποτα, υπήρχε απλά μια βροχόπτωση. Όλα ήταν εντάξει, μέχρι τις 08:30, όταν άρχισε η μεγάλη κακοκαιρία, με τις μεγάλες ποσότητες ομβρίων. Αντιδράσαμε γρήγορα και κλείσαμε τα σχολεία όλου του Δήμου, με αποτέλεσμα να μείνουν οι γονείς στα σπίτια, να μην κινηθούν προς τα σχολεία και έτσι γλυτώσαμε τα χειρότερα.
Ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί όσον αφορά τις μελέτες για την οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων;
Η διευθέτηση των ρεμάτων είναι μια αμαρτωλή ιστορία. Θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και όχι μόνο στο Δήμο Χερσονήσου. Σε πολλούς Δήμους της χώρας.
Βέβαια τα ρέματα σε κάποιες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου έχουν οριοθετηθεί, κάποια όμως όπως στην περιοχή των Μαλίων, όπου υπάρχουν τέσσερις λεκάνες απορροής τα ρέματα δεν έχουν οριοθετηθεί και ούτε βέβαια διευθετηθεί.
Μέχρι το 2010 που ήμουνα Αντιδήμαρχος στο Δήμο Μαλίων, είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια οριοθέτησης , η οποία έμεινε όμως κενό γράμμα. Ενώ είχαμε κάνει μια μελέτη περί πλημυρικών καταστάσεων σε βάθος πεντηκονταετίας, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η μελέτη τελικά, ενώ ολοκληρώθηκε και πληρώθηκε, έμεινε αναξιοποίητη.
Στη Σταλίδα έχει γίνει οριοθέτηση και διευθέτηση, στη Χερσόνησο δεν έχει γίνει τίποτα, στις Γούβες έχει ξεκινήσει η οριοθέτηση του Γουβιανού Ποταμού και επίκειται η διευθέτηση και στις Γούρνες βρισκόμαστε στη φάση προεκτίμησης του Γουρνιανού Ποταμού, ώστε να προχωρήσει άμεσα και η οριοθέτηση και η διευθέτηση.
Αυτά βέβαια έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν ήταν έτοιμη σε καμία των περιπτώσεων να αντιμετωπίσει ένα τόσο έντονο πλημυρικό φαινόμενο.
Αντέχει ο Δήμος, εάν τις επόμενες εβδομάδες χτυπηθεί με νέα θεομηνία;
Η θεομηνία που δέχτηκε ο Δήμος ήταν τριπλή, τεράστιας έντασης και σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ένα εικοσαήμερο. Εάν επανέλθει μια τέτοια θεομηνία, παρότι τα μπαζώματα έχουν καθαρίσει από τα ρέματα, ό,τι έχει κατέβει από ψηλά, αυτά έχουν απομακρυνθεί, είναι καθαρά, αλλά και πάλι θεωρώ μια τέτοια θεομηνία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Ας ευχηθούμε να μην το ξαναζήσουμε, διότι ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο, ειδικά το παραλιακό τμήμα του Δήμου υπέστη τεράστιο χτύπημα.
Το οδικό δίκτυο στην περιοχή του Δήμου έχει αποκατασταθεί;
Το οδικό δίκτυο όσον αφορά τις αστικές περιοχές σε μεγάλο βαθμό έχει αποκατασταθεί. Εδώ στα Μάλια το 80% έχει αποκατασταθεί, οι άνθρωποι μπορούν να πάνε στα σπίτια τους, στις περιουσίες τους. Όπως και στη Σταλίδα. Χωρίς βέβαια να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε 100% έτοιμοι, διότι απαιτούνται νέες ασφαλτοστρώσεις στην πορεία, αλλά αυτή τη στιγμή οι δρόμοι είναι βατοί. Μπορεί να είναι χωμάτινοι αλλά είναι βατοί.
Το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζομαι στην ενδοχώρα, στην αγροτική οδοποιία, όπου εκεί πράγματι, επειδή έχουμε πάρα πολλά χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιΙας και οι πλημυρικές καταστάσεις δημιούργησαν καταπτώσεις και έχουν κλείσει πολλοί δρόμοι, κάνουμε τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή για να μπορέσουν οι δημότες να προσεγγίσουν και να ραβδίσουν τις ελιές τους.
Αυτό δεν έχει επιτευχθεί στο 100%, θέλει τεράστια προσπάθεια ακόμη, συνεχώς τα μηχανήματα δουλεύουν. Είναι όμως πολύ δύσκολη η πλήρης αποκατάσταση, διότι υπάρχουν πάρα πολλά χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας.
Εντωμεταξύ, κάτω στις Γούβες, ο ποταμός έχει κόψει στα δύο τον παραλιακό δρόμο με αποτέλεσμα να έχει κοπεί ο οικισμός στα δύο, αφού δεν μπορεί το ανατολικό κομμάτι να επικοινωνήσει με το δυτικό, από την παραλιακή οδό.
Είναι πολύ δύσκολη η αποκατάσταση αυτή τη στιγμή η ύπαρξη του ποταμιού, απαιτεί διευθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο, για τη δημιουργία γέφυρας, ώστε να μπορέσει να ενωθεί το δυτικό με το ανατολικό τμήμα των Γουβών.
Εκεί υπάρχει όντως μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχει ανταπόκριση από τις Υπηρεσίες, γιατί ενώ εμείς ζητάμε την πρόσκαιρη αποκατάσταση της ζημιάς με μία ιρλανδική διάβαση, ώστε να έχει το ποτάμι διέξοδο προς τη θάλασσα, οι Υπηρεσίες ζητάνε μελέτη, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται χρόνος. Με αυτά τα δεδομένα, σίγουρα το Καλοκαίρι το κομμάτι αυτό δεν θα είναι έτοιμο.
Έχω ζητήσει μια συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Συριγωνάκη, για να δούμε αυτό το θέμα, με την Νομική και Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, για να μπορέσουμε, τουλάχιστον προσωρινά να επιλύσουμε το ζήτημα και να αντιμετωπίσουμε την τουριστική περίοδο, διαφορετικά προκύπτει τεράστιο πρόβλημα.
Τι θα γίνει τελικά με την αποζημίωση των κατεστραμμένων αυτοκινήτων, την καταγραφή και διαγραφή τους;
Όσον αφορά τους ιδιώτες, όπως επεσήμανε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, πολύ δύσκολα θα επιχορηγηθούν ή θα αποκατασταθούν ζημιές από χαλαζόπτωση.
Όσον αφορά τους επαγγελματίες, κυρίως τις επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, δεν γνωρίζουμε πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την Περιφέρεια, διότι κανείς δεν έχει ασφάλεια για χαλαζόπτωση.
Η κάλυψη για καιρικά φαινόμενα δεν καλύπτει επιχορήγηση, πρέπει να εξειδικεύεται το συμβόλαιο με τον όρο χαλαζόπτωση.
Το δικό μου αυτοκίνητο π.χ. δεν έχει κάλυψη από χαλαζόπτωση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ζημιά του.
Υπάρχει πρόβλημα. Επιχειρηματίες που απευθύνθηκαν για αποκατάσταση των ζημιών, ενημερώθηκαν ότι δεν είναι απλή διαδικασία η αποκατάσταση στα βαθουλώματα. Δεν γίνεται με απλή βαφή. Η λαμαρίνα επανέρχεται με θέρμανση και δεν βάφεται.
Για ένα αυτοκίνητο ζητήθηκε το ποσό των 2.500 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μεγάλα κόστη. Δεν είναι λύση η βαφή γιατί τέτοια μεγάλα βαθουλώματα δεν μπορούν να αποκατασταθούν με στόκο και βαφή. Ο στόκος στην πορεία θα σκάσει.
Πολύ θετικά πάντως κρίνεται η αντίδραση του Δήμου στην άμεση διευθέτηση για την υποβολή αιτήσεων για αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς. Ήδη δημοσιεύθηκε ότι ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων. Συνεχίζεται ακόμα η κατάθεση αιτήσεων;
Η κατάθεση των αιτήσεων συνεχίζεται για ένα μήνα από την ημέρα της θεομηνίας. Η τελευταία προθεσμία λήγει στις 10 Δεκεμβρίου.
Εμείς ως Δήμος δεν μπορούμε να καλύψουμε τα αυτοκίνητα. Εμείς ως Δήμος μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις διαδικασίες για την κάλυψη της οικοσκευής της πρώτης κατοικίας, την οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6000 ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, σύμφωνα με το νόμο που ορίζει αποζημιώσεις και επιδόματα πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Μπορούν οι πολίτες να απευθυνθούν και σε άλλες υπηρεσίες ή νομικά πρόσωπα (π.χ. ΟΑΚ – BOAK) για τυχόν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν;
Ως Δήμος θα εξετάσουμε το θέμα αυτό και κατά πόσον μπορούμε να ζητήσουμε ευθύνες από τον ΟΑΚ.
Βρισκόμαστε ήδη σε κάποιες συζητήσεις με τον κ. Αραπάκη όσον αφορά τα ρέματα που έχει ξεκινήσει να μελετά στην περιοχή της Ανάληψης, ο ΟΑΚ , θα προχωρήσουμε όσο γίνεται το συντομότερο στην οριοθέτηση και διευθέτησή τους. Θα προχωρήσουμε στην οριοθέτηση όλων των ρεμάτων του Δήμου, ζητώντας την αντίστοιχη επιχορήγηση από το Υπουργείο Υποδομών.
Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το κόστος του έργου της οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων, δεδομένης και της κακής φετινής χρονιάς, που λόγω κορονοϊού, σαν τουριστικός δήμος, τα έσοδα ήταν πολύ μειωμένα.
Φανταστείτε στα Μάλια οι λεκάνες απορροής είναι πέντε και οι τέσσερις καταλήγουν μέσα στον οικισμό. Στην τελευταία θεομηνία και από τις πέντε λεκάνες κατέβαιναν τεράστιες ποσότητες νερών. Ξηλώθηκαν οι τάπητες των δρόμων, τσιμεντοστρώσεις, έφυγαν μεγάλοι όγκοι μπετόν. Αυτό ήταν πρωτοφανές για την περιοχή και ίσως πολύ μεγαλύτερο από την περσινή πλημύρα πέρυσι στα Χανιά.
Θετικά επίσης κρίνεται η αλληλεγγύη προς το Δήμο Χερσονήσου από άλλους Δήμους της Κρήτης, από οργανώσεις και ομάδες πολιτών και εθελοντές. Μέχρι και δωρεά σπιτιού είχαμε σε περίπτωση πολιτών που έχασαν τα πάντα! Έχει πλήρη εικόνα ο Δήμος από τις συγκεκριμένες (οργανωμένες και αυθόρμητες) δράσεις;
Ναι ο Σύλλογος Γυναικών ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για οικογένεια που ζούσε ακριβώς δίπλα στο Τεχνικό και το σπίτι της καταστράφηκε ολοσχερώς.
Οπότε κάπου έπρεπε να μείνουν οι άνθρωποι και ο Σύλλογος Γυναικών ετοίμασε και προσέφερε ένα σπίτι μέχρι να αποκατασταθεί το δικό τους.
Και εμείς σαν Δήμος είχαμε απευθυνθεί σε ένα ξενοδοχείο στη Χερσόνησο στο Palmera και ένα άλλο εδώ στα Μάλια, για να φιλοξενηθούν οικογένειες, των οποίων τα σπίτια είχαν πληγεί από την κακοκαιρία. Ανταποκριθήκαμε άμεσα και σε αυτό το ζήτημα.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποκαταστάθηκαν στα Μάλια και τη Σταλίδα, οι κεντρικοί δρόμοι που είχαν κυριολεκτικά κλείσει από φερτά υλικά και στις αιτήσεις για αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις εξοπλισμού και στην εύρεση στέγης για οικογένειες που επλήγησαν. Και προχωράμε.
Όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών, θεωρείται ότι θα είμαστε έτοιμοι με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν;
Σε ένα μεγάλο ποσοστό ευελπιστώ ότι θα έχουν αποκατασταθεί κυρίως στο παραλιακό μέτωπο, όπου από την Παλαιά Εθνική και κάτω οι ζημιές αφορούν ασφαλτοστρώσεις, άρα μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα. Το Μάρτιο είναι λίγο δύσκολο να έχουν αποκατασταθεί αλλά θα είμαστε έτοιμοι τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, σίγουρα.
Εάν εξαιρέσουμε βέβαια τις Γούβες, όπου εκεί το τμήμα της παραλιακής, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εύχομαι να βρούμε μια λύση με κάποιο νομοθετικό πλαίσιο για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά, έστω και προσωρινά.
Σίγουρα ασφαλτοστρώσεις και καθαριότητα θα ολοκληρωθούν στην πορεία. Λόγω της ανακήρυξής μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι αναθέσεις γίνονται απευθείας και έτσι προχωράμε πιο γρήγορα. Δεν χάνουμε το χρόνο που απαιτεί η προκήρυξη ενός διαγωνισμού, οπότε αμέσως μετά τη μελέτη, προχωράμε στην ανάθεση του έργου, σε απευθείας διαπραγμάτευση με τον εργολάβο.
Το ζητούμενο είναι με τα τεχνικά δελτία προς την Περιφέρεια και το Υπουργείο να δοθούν τα χρήματα. Έχει ήδη δοθεί ένα μεγάλο ποσό της τάξεως των τριών εκατομμυρίων για κάλυψη των άμεσων αναγκών, όπως π.χ. στα χωματουργικά έργα που απαιτούν άμεση προτεραιότητα και κυρίως η απομάκρυνση φερτών υλικών, ο καθαρισμός ρεμάτων, η αποκατάσταση της αστικής και αγροτικής οδοποιίας και όπου χρειάζεται άμεση παρέμβαση του Δήμου το αμέσως προσεχές διάστημα, στην δημιουργία τοιχοποιίας, όπου χρειάζεται για την προστασία περιουσιών που βρίσκονται δίπλα στα ποτάμια, σε όλα αυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα. Και όλα αυτά αντιμετωπίζονται πλέον πολύ πιο γρήγορα. Είμαστε ο πρώτος Δήμος που λαμβάνει τόσο μεγάλη βοήθεια. Τα Χανιά έλαβαν πέρυσι 600 χιλιάδες.
Προσπαθούμε πάντως συνέχεια να βοηθούμε τους πληγέντες, έχουμε ξεκινήσει τα τεχνικά δελτία που χρειάζονται για να χρηματοδοτηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν στο εγγύς μέλλον τέτοια φαινόμενα.
Τα φαινόμενα είναι πλέον ανεξέλεγκτα. Ναι μεν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις αλλά δεν ξέρουμε και πόσο έντονες θα είναι αυτές. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Κανένας δεν γνώριζε ότι στις 10 Νοεμβρίου, θα πέσουν τόσα κυβικά νερού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν γνωρίζουμε και αν το Φράγμα του Αποσελέμη σχετίζεται με αυτές τις έντονες βροχοπτώσεις. Το λέω με κάθε επιφύλαξη. Με την έννοια ότι επειδή είναι μία λίμνη, οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από τη θάλασσα, άρα από εκεί γίνεται μεγαλύτερη εξάτμιση. Ίσως πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι. Εάν υπάρχει σχέση να δούμε πως θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Εάν συμβούν τα φαινόμενα και του χρόνου, κάτι δεν πάει καλά στην περιοχή μας, ενδεχομένως να ευθύνεται και το Φράγμα. Αντίστοιχα φαινόμενα συνέβησαν και στο Φράγμα των Ποταμών στο Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου στον Πατσό, στην επαρχία Αμαρίου. Αυτό το Φράγμα είναι αντίστοιχο με το Φράγμα του Αποσελέμη, όπου επίσης παρατηρούνται αυξημένες βροχοπτώσεις τελευταία. Όπως και στο δήμο Μινώα-Πεδιάδος που βρίσκεται δίπλα σε Φράγμα, επίσης συνέβησαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Πρέπει επίσης να εξεταστεί το θέμα του νέου Αεροδρομίου, στο Καστέλι. Πολλές απορροές καταλήγουν στις Γούρνες. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παρέμβαση στη φύση και πρέπει να δούμε, μετά την κοπή των δένδρων σε πολύ μεγάλη έκταση στην περιοχή, κατά πόσο η λεκάνη αυτή ώθησε όγκους νερού προς τις Γούρνες.
Ο ποταμός στις Γούρνες ξεχείλισε στις 10 Νοεμβρίου και μετά από δύο ημέρες, ξεχείλισε ξανά, λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον τα νερά του Αεροδρομίου, βρίσκουν διέξοδο προς τις Γούρνες. Άρα εκεί απαιτείται παρέμβαση από την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του Αεροδρομίου. Αυτά είναι θέματα που ανακύπτουν στην πορεία, κατά τη διαδικασία εκτέλεσης των έργων, όπως και το Φράγμα.
Γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε πρόβλημα, πέραν της υγρασίας η οποία έχει εμφανιστεί αυξητικά στην περιοχή, αφού τα Μάλια π.χ. παλαιότερα δεν είχαν πρόβλημα υγρασίας, τώρα όμως είναι μεγάλη. Θεωρώ ότι το Φράγμα έχει συμβάλει στη διαμόρφωση των νέων κλιματολογικών συνθηκών και προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Πρέπει να εξεταστεί άμεσα και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα έχουν ανακύψει, γιατί μπορεί και του χρόνου να εμφανιστούν αντίστοιχα φαινόμενα. Πρέπει να δοθούν λύσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα.
Σίγουρα εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Και προχωράμε. Τα μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα και θα συνεχίσουν να δουλεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.