Κραυγή αγωνίας από Κρητικούς επιχειρηματίες – «Ασφυξία» στην αγορά, λόγω lockdown

Ημερομηνία:

Το δεύτερο lockdown έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Σε απόγνωση και ο κλάδος της εστίασης

Καμπανάκι κινδύνου για το εμπόριο και για τον επισιτισμό στο Ηράκλειο χτυπούν παραγωγικοί φορείς του νησιού. Το δεύτερο lockdown μηδένισε την αγοραστική κίνηση (αφού… τα πάντα έκλεισαν), με αποτέλεσμα έμποροι και επιχειρηματίες του επισιτισμού να βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Η επανεκκίνηση μιας επιχείρησης απαιτεί υψηλό χρηματικό ποσό, ενώ την ίδια στιγμή η επόμενη μέρα κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς η ύφεση θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι πολλά. Η δεκαετής οικονομική κρίση εξουθένωσε τις αντοχές της εθνικής οικονομίας. Η δημοσιονομική προσαρμοστικότητα που έδειξε η χώρα μας την οδήγησε σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ελλάδα κλήθηκε να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Και τα κατάφερε.

Η υγειονομική κρίση, ωστόσο, όπως ξεκίνησε τους πρώτες μήνες του 2020 δημιούργησε νέα προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, τα ευρωπαϊκά κράτη έκλεισαν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσε το αποτύπωμα που άφησε η κρίση να είναι βαθύ.

Η Ελλάδα έχει ένα ευάλωτο κοινωνικό μοντέλο, με την έννοια πως οι μισθοί ακόμη και στα μέσα και υψηλά κλιμάκια είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί σε σχέση με τους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Το πρώτο κύμα της πανδημίας έληξε με τις επιχειρήσεις να καταγράφουν μείωση εσόδων. Κυκλοφορία χρήματος δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα η ύφεση και η ανεργία να θεωρούνται αναπόφευκτα.

Τελευταία ανακοίνωση εξέδωσε η Κομισιόν, η οποία υποστήριξε πως στην Ελλάδα προβλέπεται ύφεση της τάξης του 9% το 2020, με ανάκαμψη της τάξης του 5% για το 2021 και 3,5% για το 2022.

Ύφεση 10%

«Είναι ένας αριθμός αρκετά μεγάλος, ο οποίος ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Νικηφόρος, ο οποίος είναι οικονομολόγος. Ο ίδιος υποστήριξε μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” πως η ύφεση θα είναι διψήφια, η οποία θα αγγίξει το 10%.

«Εγώ νομίζω πως η ύφεση θα είναι διψήφια, τουλάχιστον 10%. Από εκεί και πέρα, οι αριθμοί που δημοσιεύουν η Κομισιόν και οι διεθνείς οργανισμοί εμπεριέχουν στοιχεία πολιτικής. Τέλος του έτους, θεωρώ πως θα υπάρξει μεγάλο ζήτημα στη ρευστότητα και στην επιβίωση πολλών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει κλείσιμο επιχειρήσεων. Θα είναι σημαντική η φτωχοποίηση που θα υποστεί μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας», αναφέρει ο οικονομολόγος.

Ο κ. Γιάννης Νικηφόρος, μεταξύ άλλων, μίλησε για το τι πρέπει και οφείλει να πράξει η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ζήτημα μείζονος σημασίας.

«Είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τους διαθέσιμους πόρους. Θα πρέπει να στηριχθούν οι αδύναμοι, καθώς θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να στηριχθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί είναι η ραχοκοκκαλιά της εθνικής οικονομίας. Είναι σημαντικό να προστατευτούν τέτοιες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, γιατί έχουν μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε.

«Δεν είμαι απαισιόδοξος και δε νομίζω να έρθει το τέλος της μικρομεσαίας τάξης. Τέτοια σενάρια τροφοδοτούν μια εκρηκτική κατάσταση», τόνισε ο κ. Νικηφόρος, ενώ αναφερόμενος στην Κρήτη είπε: «Δε νομίζω πως θα έχουμε διαφορετικές διακυμάνσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η τουριστική κίνηση και η αγροτική παραγωγή, όπως θα διαμορφωθεί με τις κακοκαιρίες, θα είμαστε στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας».

«Μεγάλο πλήγμα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης μίλησε για την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις του Ηρακλείου. «Τα μέτρα, όπως ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, σημαίνουν με απλά λόγια πως το χρήμα δεν κινείται. Το κόστος της οικονομίας είναι μεγάλο και είναι δύσκολο να το εκτιμήσουμε. Δεν μπορούμε να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα, γιατί η καθεμία επιχείρηση έχει διαφορετικές καθημερινές ανάγκες και διαφορετικά λειτουργικά έξοδα», επισήμανε ο κ. Αλιφιεράκης.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου αναφέρθηκε στις συνέπειες, λέγοντας: «Ο στραγγαλισμός της οικονομίας φέρνει στέρηση εσόδων από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν εάν δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα. Αυτές είναι άμεσες συνέπειες. Είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε συμπέρασμα πως οι επιχειρήσεις έκλεισαν κατά το πρώτο lockdown. Οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν. Στα χαρτιά όμως λειτουργούσαν. Μπορεί να μην είχαν τους εργαζομένους τους, αλλά για να λάβουν τα μέτρα στήριξης έπρεπε να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις. Υπήρχε από τη μία πλευρά η πολιτική ωφέλειας των μέτρων, και από την άλλη η προοπτική ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι έντονες, τις οποίες θα τις δούμε σε εύλογο διάστημα».

Τεράστια απώλεια εσόδων

Ο κ. Δημήτρης Αλεξάκης μίλησε για τη δική του εμπειρία στον χώρο του επισιτισμού. Είναι νέος στον χώρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Άνοιξε μια καφετέρια στην περιοχή της Βιομηχανικής Περιοχής, η οποία ωστόσο παρέχει φαγητό και snack σε όποιον το επιθυμεί. Ο κ. Αλεξάκης μίλησε ανοιχτά για την απώλεια εσόδων που ο ίδιος αντιμετωπίζει στο μαγαζί του.

«Υπάρχει απώλεια εσόδων. Εγώ είμαι στον επιχειρηματικό τομέα εδώ και ένα μήνα και μερικές ημέρες. Η μείωση εσόδων είναι εμφανής. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα τραπέζια. Και πάρα πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σε κρητικές βιομηχανίες έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής. Άρα, λιγότεροι άνθρωποι σημαίνει λιγότερα χρήματα στην εστίαση. Όσον αφορά την απώλεια εσόδων στο μαγαζί μου, από το Σάββατο που ξεκίνησε το οριζόντιο lockdown το ποσοστό αγγίζει το 30-35%».

Μεταξύ άλλων, μίλησε για τις δυσκολίες που συναντάει ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας εν μέσω πανδημίας: «Το μαγαζί μου είναι ανοιχτό για τη διανομή. Πληρώνω ενοίκιο. Πληρώνω προσωπικό. Έχω ξεκινήσει με τρεις εργαζόμενους. Ο ένας δουλεύει στη διανομή, ο άλλος εργάζεται στον μπουφέ και το άλλο άτομο στην κουζίνα. Εγώ είμαι συνεπής άνθρωπος και θέλω να πληρώνω το προσωπικό στην ώρα του. Ζορίζομαι. Όπως έχουν γίνει τα πράγματα, είναι αρκετά δύσκολο να επιβιώσει ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Ειδικά εγώ, που ουσιαστικά το μαγαζί μου το έχω ανοιχτό τον τελευταίο μήνα και ο κόσμος δε με ξέρει ακόμα. Η πτώση του τζίρου είναι εμφανής σε όλα τα μαγαζιά».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει ώστε ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να επιβιώσει σήμερα. Τι πρέπει να πράξει η κυβέρνηση από την πλευρά της;

«Δε θεωρώ πως η πολιτική των επιδομάτων είναι σωστή. Θέλω να ανοίξουν οι επιχειρήσεις με κάποιο τρόπο, ώστε να δουλέψω κι εγώ. Στο επιχειρείν, όλα είναι αλυσίδα. Τα επιδόματα τύπου 534 ευρώ δεν ωφελούν την κυκλοφορία του χρήματος στην αγορά. Το σωστό είναι να δουλέψουμε όλοι σωστά, τηρώντας τις απαραίτητες υγειονομικές συνθήκες», τόνισε ο κ. Αλεξάκης.

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί»

Ο Κώστας Σωπασής μίλησε για την αδιαφορία της κυβέρνησης στον κλάδο του επισιτισμού. Όπως τα πράγματα έχουν πάρει άσχημη τροχιά στον επισιτισμό, και το μέλλον κρίνεται αβέβαιο.

«Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ο κλάδος μας έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από την αρχή της πανδημίας και η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως. Δεν έχουμε πάρει καμία ενίσχυση. Και έχουμε πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο παραγωγικό κλάδο», ανέφερε.

Ο Κώστας Σωπασής έχει μια καφετέρια-μπαρ στην περιοχή της Αμμουδάρας, μια τουριστική περιοχή, η οποία ωστόσο δέχτηκε ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομία της εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων. Ο Κώστας Σωπασής μίλησε για την προσωπική του εμπειρία.

«Η απώλεια εσόδων ήταν μεγάλη. Σε σχέση με πέρυσι, αρχικά υπολογίζαμε πως η απώλεια θα άγγιζε το 40%. Αυτή ήταν η αρχική πρόβλεψη αρχές του καλοκαιριού για τα μαγαζιά του Ηρακλείου. Όταν όμως σταμάτησε να λειτουργεί ο επισιτισμός μετά τις 12 το βράδυ, φτάσαμε να υπάρχει απώλεια εσόδων στο 80%. Σχεδόν τίποτε. Ίσα-ίσα βγήκαν τα λειτουργικά έξοδα και καλύφθηκαν τα έξοδα των μαγαζιών στο προσωπικό. Πολλά μαγαζιά έκλεισαν στην Αμμουδάρα. Και πολλά από αυτά τα μαγαζιά δεν ανήκαν στον τομέα του επισιτισμού».

Ο κ. Σωπασής μίλησε και με την ιδιότητά του ως ταμίας του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης, και αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο πώς έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση τους επιχειρηματίες του επισιτισμού εν μέσω πανδημίας.

«Όταν αναγγέλθηκε σε κάποιες χώρες πως θα σταματήσει η λειτουργία των μαγαζιών, έδωσαν γενναία αποζημίωση. Μερικές χώρες έδωσαν 14.000-15.000 ευρώ τον μήνα. Εδώ, η κυβέρνηση δίνει λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή. Ένας εργαζόμενος έλαβε την πρώτη περίοδο 800 ευρώ και ήταν σε καθεστώς αναστολής. Τα ένσημα δεν τα έβαζε ο εργοδότης. Οι επιχειρήσεις έλαβαν τα ίδια. Τα χρήματα που πήραμε εμείς τα επιστρέψαμε πίσω μέσω ασφαλιστικών εισφορών. Δε μας έδωσε τίποτε η κυβέρνηση».

«Θέμα επιβίωσης»

Ο Αντώνης Μισαργόπουλος είναι επιχειρηματίας στην παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου. Το μαγαζί του είναι πολλά χρόνια στον χώρο της εστίασης και έχει φτιάξει ένα καλό όνομα. Το ζήτημα είναι πως ο ίδιος, όπως και οι συνάδελφοί του εστιάτορες, βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστοι γι’ αυτή τη νέα οικονομική κρίση. Ο ίδιος με ευκρίνεια υποστήριξε πως θα τεθεί θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις.

«Εγώ δε θεωρώ πως κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δε νοιάζεται πραγματικά για την εστίαση. Κοιτάζουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Το πρόβλημα είναι για πολλούς πώς θα ζήσουν με επιδοτήσεις ή με τα 800 ευρώ που θα δώσει η κυβέρνηση. Η εστίαση πεθαίνει. Η εστίαση έχει τα περισσότερα εργατικά χέρια. Και αυτή τη στιγμή, ο καθένας ασελγεί πάνω στην εστίαση. Πολλοί έκλεισαν το στόμα τους για να πάρουν το επίδομα που θα μοίραζε η κυβέρνηση. Και το αποτέλεσμα είναι εστιάτορες να βρίσκονται σε μια δυσμενή κατάσταση. Ετοιμάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Όσοι περιορισμοί και να υπάρξουν σε προσωπικό, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Με 800 ευρώ που μας πριμοδότησε η κυβέρνηση στο πρώτο κλείσιμο δεν επιτεύχθηκε τίποτε. Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης», ανέφερε ο κ. Μισαργόπουλος.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το δικό μου μαγαζί θέλει τουλάχιστον 2.500 ευρώ για να ανοίξει εκ νέου. Ποιος θα μου τα δώσει; Δεν έχει πάρει μέτρα η κυβέρνηση για κανέναν εργοδότη ή μικρομεσαίο επιχειρηματία. Εγώ θεωρούμαι και προνομιούχος γιατί δεν έχω ενοίκιο να πληρώσω. Πέρυσι, ο μικρός τζίρος ήταν 1.000-1.200 ευρώ τη μέρα. Φέτος, τη μέρα το μαγαζί μου δεν πήγε πάνω από 300-400 ευρώ. Τώρα, με το δεύτερο lockdown, όλα βρίσκονται στην αβεβαιότητα. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε σήμερα για το αύριο».

«Το λιανικό εμπόριο τελειώνει»

Στη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφέρθηκε ο πρόεδρός του κ. Μανόλης Κουμαντάκης.

Ο κ. Κουμαντάκης έκανε σαφές πως το λιανικό εμπόριο τελειώνει εάν η κυβέρνηση δε λάβει έκτακτα μέτρα για τη στήριξή του. Αρχικά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κλάδος.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Περάσαμε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Είχαμε 10 χρόνια οικονομική κρίση. Σταδιακά, ξεκίνησε η οικονομία να ανακάμπτει. Το πρόβλημα είναι πως η υγειονομική κρίση γκρέμισε τα πάντα. Το πρώτο lockdown μας περιόρισε σε μεγάλο βαθμό. Λίγα ήταν τα στηρίγματα που είχε ένας επιχειρηματίας του εμπορικού κλάδου. Μετά το τέλος του lockdown, υπήρξαν άνθρωποι που δραστηριοποιήθηκαν χρόνια στον εμπορικό κλάδο και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Τώρα, με το δεύτερο lockdown, τίποτε δε μοιάζει σίγουρο. Κανένας δεν μπορεί με βεβαιότητα να υποστηρίξει πώς θα κινηθεί η οικονομία το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Κουμαντάκης.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Το δεύτερο lockdown θα τελειώσει το λιανικό εμπόριο. Κατανοώ πως το κράτος αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, αλλά πάρα πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν την επόμενη μέρα. Είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να ληφθούν άμεσα στηρίγματα, ώστε να υπάρχει επόμενη μέρα».

Τραγική η κατάσταση στον επισιτισμό

Στα τάρταρα βρίσκεται ο επισιτισμός στο Ηράκλειο, όπως αναφέρουν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επιχειρηματίες και μέλη του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη και πολλές επιχειρήσεις δε θα λειτουργήσουν. Ταυτόχρονα, κρούουν το καμπανάκι στην κυβέρνηση για να μην αφήσουν τον επισιτισμό απροστάτευτο και έρμαιο της υγειονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα μας προσπάθησε να αποτυπώσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στον επισιτισμό. Τίθεται ένα γενικότερο θέμα επιβίωσης και για τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και για τον κόσμο των εργαζομένων. Το πρώτο lockdown δημιούργησε προβλήματα στον επισιτισμό, με την απώλεια εσόδων να αγγίζει το 80%, ενώ πολλοί Ηρακλειώτες επιχειρηματίες ενδέχεται να αλλάξουν επάγγελμα μετά το τέλος του lockdown.

«Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Τα μέτρα που έχουν παρθεί από το πρώτο lockdown (αποστάσεις, πληρότητα και προστατευτικά μέτρα) έχουν ισοπεδώσει τον επισιτισμό. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται νέα αδιέξοδα στο δεύτερο lockdown. Πολλοί Ηρακλειώτες επιχειρηματίες βρίσκονται σε σκέψεις εάν θα ανοίξουν τα μαγαζιά μετά το τέλος του δεύτερου lockdown», ανέφερε η κ. Μαρία Αντωνακάκη, η οποία είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Καφέ στον ν. Ηρακλείου.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αντωνακάκη είπε: «Πολλοί επιχειρηματίες έχουν προβεί σε απολύσεις εργαζομένων. Έχουν αλλάξει τα ωράρια και πάρα πολλοί επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν να τους κρατήσουν. Επίσης, το οικονομικό μοντέλο είναι αλυσιδωτό. Υπάρχει μια αλληλεξάρτηση μεταξύ των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα ο κλειστός επισιτισμός να δημιουργεί προβλήματα σε άλλους παραγωγικούς κλάδους».https://www.neakriti.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΔΕΥΑΗ : Συνεχίζεται η ανάπτυξη του δικτύου...

Εργασίες της ΔΕΥΑΗ από τις 13 έως τις 22...

Χανιά : Κανονισμός Πρασίνου Δήμου Πλατανιά σε...

Ο Δήμος Πλατανιά θέτει σε διαβούλευση το σχέδιο Κανονισμού...

ΔΕΥΑΗ : Συνεχίζεται η ανάπτυξη του δικτύου...

Εργασίες της ΔΕΥΑΗ από τις 13 έως τις 22...

Χανιά : Κανονισμός Πρασίνου Δήμου Πλατανιά σε...

Ο Δήμος Πλατανιά θέτει σε διαβούλευση το σχέδιο Κανονισμού...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related