Κορωνοϊός-Κρήτη: Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Κορωνοϊός-Κρήτη: Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Επιστολή έστειλαν αγροτικοί σύλλογοι από την Κρήτη στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις .θερμοκηπιακές καλλιέργειες Κρήτης – οικονομική ενίσχυση λόγω covid-19.
Αναλυτικά η επιστολή:
ΘΕΜΑ: «Θερμοκηπιακές καλλιέργειες Κρήτης – οικονομική ενίσχυση λόγω covid-19»
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Έπειτα από κοινή απόφαση των νόμιμων Αγροτικών Συλλόγων Φυτικής Παραγωγής στην περιφέρεια Κρήτης, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας αναδείξουμε την ιδιαίτερη διαχείριση που χρίζει η οικονομική ενίσχυση στα θερμοκηπιακά κηπευτικά, λόγω covid-19.
Βασικός παράγοντας για την οικονομική κατάρρευση των παραγωγών θερμοκηπιακών κηπευτικών είναι ότι την περίοδο του καθολικού κλεισίματος της ελληνικής επικράτειας λόγω της πανδημίας, η Κρήτη ήταν η περιοχή της Ελλάδας που παρήγαγε τον μεγαλύτερο όγκο κηπευτικών για την ελληνική (και όχι μόνο)αγορά. Ο προφανής λόγος που συμβαίνει αυτό είναι οι κλιματολογικές συνθήκες της. Σε αυτό όμως το χαρακτηριστικό έχει δομηθεί εδώ και δεκαετίες, η θερμοκηπιακή οικονομία της Κρήτης καθώς το συνολικό πλάνο καλλιέργειας έχει σχεδιαστεί να παράγει άνω του 50-60% της ετήσιας παραγωγής στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Συνέπεσε δηλαδή απόλυτα χρονικά με το διάστημα όπου αποφασίστηκε υποχρεωτικό κλείσιμο της ελληνικής κοινωνίας λόγω covid-19, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημία των παραγωγών να είναι στο μέγιστο βαθμό.
Ξεκινήσαμε άμεσα διάλογο με το Υπ.Α.Α.Τ με μοναδικό αίτημα την οικονομική ενίσχυση στα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης. Ξεκαθαρίσαμε από την από την αρχή ότι το αίτημα αυτό, δεν θα είχε χαρακτήρα αποζημίωσης για την ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί αλλά ενίσχυσης για να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, έχοντας ως βασικό κριτήριο την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης για την ελληνική κοινωνία, τους μήνες που θα ακολουθήσουν.
Ολοκληρώσαμε τον διάλογο μας με το Υπ.Α.Α.Τ αποδεικνύοντας ότι το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής ξεπερνάει τα 100 Εκ Ευρώ. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, αιτηθήκαμε κατ ελάχιστο οικονομική ενίσχυση στο ποσό των 30 Εκ Ευρώ για όλα τα είδη, προσδοκώντας την κάλυψη των αρχικών καλλιεργητικών εξόδων, για μια ουσιώδες στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.
Το ίδιο συμπέρασμα και τελικά δέσμευση, μας εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτικών φορέων. Δυστυχώς η δέσμευση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπ.Α.Α.Τ. κ. Βορίδη στην Ιεράπετρα την 2.10.2020 , καθώς τα ποσά των ενισχύσεων που ανακοινωθήκαν, κυμάνθηκαν στα 9,7 Εκ Ευρώ.
Σε καμία περίπτωση αυτό το ποσό δεν καλύπτει την αναγκαία ρευστότητα που χρειάζεται άμεσα η θερμοκηπιακή Κρήτη ,για να μπορέσουν οι αγρότες να ξεκινήσουν και στηρίξουν σωστά την καλλιέργεια τους, προσδοκώντας τα ανάλογα αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία.
Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια , λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν σημειωθεί ακραία καιρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές (από την Σητείαέως τα Χανιά) με σημαντικές καταστροφές σε πάγιες εγκαταστάσεις και φυτικό κεφάλαιο. Ουδέποτε έχειυπάρξει αποζημίωση από την πολιτεία για αυτές τις ζημίες, πέραν ελάχιστων περιπτώσεων οπού έγινε με ανισομερή και άδικο τρόπο.
Κύριε Πρωθυπουργέ, παρακολουθώντας συνεχώς την Ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρό αγροτικό ισοζύγιο, διαπιστώνουμε ότι η πλειοψηφία τους κινήθηκε αστραπιαία και εύστοχα στην στήριξη της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας, αναδεικνύοντας την αναγκαία συμβολή του αγροτικού κλάδου στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.
Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να αναθεωρήσετε και να αναβαθμίσετε στρατηγικά τον ρόλο της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας για την χώρα μας, ως ναυαρχίδα για την ελληνική οικονομία.
Από τα παραπάνω σας καλούμε με προσωπική σας παρέμβαση να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της οικονομικής ενίσχυσης, στο ύψος των 30 εκ. Ευρώ. (από 9,7 εκ. Ευρώ που έχει εγκριθεί σήμερα).
Αυτό κρίνεται το ελάχιστο αναγκαίο πόσο την δεδομένη χρονική στιγμή, για να μην σταματήσει η Κρήτη να παράγει τα ποιοτικά της προϊόντα, συνεχίζοντας έτσι να αναβαθμίζουν την θέση της χώρα μας στον εξαγωγικό χάρτη της Ευρώπης.
Σας καλούμε επίσης να ανατρέξετε σε στοιχεία που δείχνουν το ποσοστό συμμετοχής των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στο Ακαθάριστο Προϊόν της Κρήτης, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως ότι, το ποσό που ζητάει η θερμοκηπιακή Κρήτη σήμερα, είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που προσφέρει σε ετήσια βάση τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Κρήτη, ως πρωτοπόρος περιοχή στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, παράγει προϊόντα που καλύπτουν πλήρως τις ποιοτικές αλλά και περιβαλλοντικές πεποιθήσεις των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τον κλάδο μας σε αυτήν την δύσκολη συγκύρια, με οδηγό πάντα τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Σε αυτή την προσπάθεια μας θέλουμε να μας στηρίξετε, με προσωπική παρέμβαση σας, για την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης στα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης και ευελπιστούμε στην άμεση και θετική σας ανταπόκριση.
Με εκτίμηση
Εκ των Δ.Σ.
Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.
Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.
Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.
Α.Σ Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης..
Τα σχόλια είναι κλειστά.