Βραβεία Νόμπελ : Ακυρώνεται για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η τελετή απονομής

Ημερομηνία:

Ο κοροναϊός ακύρωσε την τελετή βράβευσης με φυσική παρουσία

Για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η τελετή με φυσική παρουσία απονομής των Νόμπελ, τη 10η Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, ακυρώθηκε, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό από τους διοργανωτές.

«Η ιδέα είναι ότι τα μετάλλια και τα διπλώματα θα απονεμηθούν στους νικητές με τρόπο ασφαλή στις χώρες διαμονής τους, πολύ πιθανόν με τη βοήθεια των πρεσβειών και των πανεπιστημίων των νικητών», εξηγεί το Ίδρυμα Νόμπελ, που εδρεύει στη σουηδική πρωτεύουσα.

Τα περίβλεπτα βραβεία απονέμονται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του Σουηδού δημιουργού των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896), στη Στοκχόλμη (Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και πιο πρόσφατα Οικονομίας), όπως και στο Όσλο (Ειρήνης).

«Η τελευταία φορά που δεν έγινε τελετή στη Στοκχόλμη, ήταν το 1944», κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκουστάβ Κέλστραντ, ο ιστορικός του Ιδρύματος Νόμπελ.

Μια τελετή που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση προβλέπεται για φέτος στη Στοκχόλμη, απουσία των βραβευθέντων που θα παραλάβουν τα βραβεία τους από απόσταση. Τα ονόματα των νικητών των διαφορετικών βραβείων θα ανακοινωθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά βραβεία δεν απονεμήθηκαν ούτε ανακοινώθηκαν, ακόμα κι αν η Σουηδία δεν συμμετείχε στον πόλεμο.

Το βραβεία του 1944 απονεμήθηκαν το 1945. Το 1940, 1941 και 1942 δεν απονεμήθηκε κανένα βραβείο και καμία τελετή δεν διεξήχθη.

Μια μικρή τελετή απονομής του βραβείου Ειρήνης προβλέπεται να γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, όμως σε πολύ περιορισμένη μορφή, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ της Νορβηγίας.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, η τελετή δεν θα διεξαχθεί στη μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου του Όσλο, που μπορεί να υποδεχθεί 1000 προσκεκλημένους, αλλά σε ένα κτίριο, το Aula, του πανεπιστημίου του Όσλο, που μπορεί να φιλοξενήσει καμιά εκατοστή ανθρώπους.

Η γιορτή προς τιμή του βραβευθέντος, που οργανώνεται κατά παράδοση το ίδιο βράδυ, ακυρώθηκε.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τουρκία: Το μποϊκοτάζ που τρόμαξε τον Ερντογάν

Με ποια αφορμή η τουρκική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το...

Reuters: H Ευρώπη απαντά στους δασμούς του...

Η Κομισιόν, αύριο θα προτείνει στα κράτη μέλη της...

Τουρκία: Το μποϊκοτάζ που τρόμαξε τον Ερντογάν

Με ποια αφορμή η τουρκική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το...

Reuters: H Ευρώπη απαντά στους δασμούς του...

Η Κομισιόν, αύριο θα προτείνει στα κράτη μέλη της...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Το Politikakritis.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Στο πλευρό των συντακτών και των εργαζομένων στα Μέσα...

Πανεργατική απεργία: Πανελλαδικός ξεσηκωμός την Τετάρτη – Την Τρίτη απεργούν τα ΜΜΕ

Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία...