Σχολεία : Χτύπησε το πρώτο κουδούνι – Με μάσκα, παγούρι και αντισηπτικό

Σχολεία : Χτύπησε το πρώτο κουδούνι – Με μάσκα, παγούρι και αντισηπτικό

Στα θρανία επέστρεψαν σήμερα, Δευτέρα, οι μαθητές με τα απαραίτητα… εργαλεία τους, όπως μάσκα και αντισηπτικά.

Στις 8:15 χτύπησε το πρώτο κουδούνι και οι σχολικές αίθουσες έτοιμες υποδέχτηκαν τους μαθητές με μία μάσκα, ένα παγούρι και αντισηπτικά.

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στα σχολεία αλλά και στην καθημερινότητα παιδιών και εκπαιδευτικών. Και αυτό γιατί επιβάλλει μάσκα στους πάντες, αποστάσεις, σχολαστικό καθαρισμό των χεριών των τάξεων καθώς και του εξοπλισμού.

Από το πρωί, λοιπόν, οι μαθητές όλης της χώρας έφτανα στα σχολεία έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά, φορώντας μάσκα με σχέδια, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη όπου κάποιοι γονείς έστειλαν τα παιδιά τους χωρίς μάσκα στο σχολείο, με αποτέλεσμα να μην τους αφήσουν να μπουν στο σχολείο.

Στο 55ο δημοτικό σχολείο Πάτρας βρέθηκε η κάμερα του Κοινωνία Ώρα MEGA όπου στην πλειονότητα οι μαθητές φορούσαν μάσκα, ενώ υπήρξε και παιδιά που δεν φορούσαν. Ο γονιός των εν λόγω παιδιών μίλησε αναφορικά με την απόφασή του να μην φορέσουν τα παιδιά του μάσκα, εξαιτίας της οποίας τα παιδιά δεν έγιναν δεκτά εντός του σχολείου.

«Φυσικά και δεν θέλω να βάλουν τα παιδιά μου μάσκα. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θανάτους η μάσκα, όπως έγινε στην Κίνα. Αποφάσισε η ανέτοιμη και ανέντιμη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να μην αφήσει τα παιδιά να αγιαστούν. Δικαίωμά του μέχρι να λήξει η θητεία του», σημείωσε ο γονιός.

«Θα συνεχίσω να φέρνω τα παιδιά στο σχολείο και να μην τα δέχεται το σχολείο με βάση την υπουργική απόφαση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μας έχουν πει ψέματα, αναιρούν τα ψέματα. Μας λένε ότι πλέον η μάσκα κάνει καλό. Δεν δίνεται βήμα στους επιστήμονες που λένε ότι η μάσκα δεν κάνει καλό. η άποψη ενός γονέα είναι ελάχιστη μπροστά στην άποψη ειδικών».

Το πρόγραμμα των σχολείων
Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται, ως είθισται, η ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση φυσικά τα νηπιαγωγεία. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA για την έναρξη των σχολείων ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιου Αθηνών, Ν. Σύψας τόνισε ότι «η μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής για παιδιά άνω των δύο ετών. Στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό η μάσκα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν θα πιεστούν πολύ τα παιδιά. Θα την βγάζουν τα παιδιά στο διάλειμμα για να μην κουράζονται, ενώ το διάλειμμα γίνεται σε ανοιχτό χώρο, και η τάξη δεν θα αλληλεπιδρά με τις άλλες, θα είναι ένα κλειστό σύστημα».

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι υπάρχει μια «ομάδα κρούσης» για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καθώς επίσης και ένας Covid-υπεύθυνος σε κάθε σχολική μονάδα που θα επιτηρεί και θα διαχειριστεί το κρούσμα.

Μια συρροή κρουσμάτων σε ένα τμήμα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόνισε.

Για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενημερώνεται η ομάδα διαχείρισης κρίσης, η περιφερειακή διεύθυνση και ο περιφερειακός υπεύθυνος και αποφασίζουν αν θα κλείσει το τμήμα.

Μια σχολική μονάδα θα κλείσει σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, δηλαδή, όπως είπε ο καθηγητής, στην περίπτωση που βρεθούν τρία κρούσματα.

Τι ισχύει για τις περιπτώσεις εντοπισμού κρουσμάτων
Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση. Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο υπεύθυνος για τον κοροναϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.

Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας
Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και παίρνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι να έρθουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες του.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,

γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,

δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους κηδεμόνες κατ’ επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας

Δύο κατηγορίες μαθητών εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας:

α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,

β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Οι μαθητές θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά στο σχολείο τους, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.

Απουσία για τους μαθητές χωρίς μάσκα
Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και παίρνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι να έρθουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες του.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής κ. Στέλλα Βαλαβάνη μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και όπως σημείωσε, «η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαθιστά τη συλλογική ευθύνη του κράτους». Εκείνο που προβληματίζει ιδιαιτέρως, είναι ότι δεν ελήφθη μέριμνα για τη δημιουργία τάξεων 15 μαθητών.

Υπάρχουν μικρές αίθουσες με πολλά παιδιά, ακόμη και υπόγειες αίθουσες όπου δεν ανοίγουν καν τα παράθυρα, τόνισε. «Εδώ και τρεις μήνες δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα» είπε η κ. Βαλαβάνη.

Έθεσε επίσης το ζήτημα του προσωπικού καθαριότητας, σημειώνοντας πως παρά τις προσλήψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, αντιστοιχεί μία καθαρίστρια σε κάθε σχολείο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.