Κάθε μέρα που περνά, αντί να μειώνεται η ένταση, αυξάνεται ο αριθμός των πολεμικών σκαφών, με την προσθήκη και νέων από τρίτες χώρες που διαπίστωσαν πως υπάρχει ένταση στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου και ήρθαν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και να καταγράψουν τις κινήσεις
Στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της Κρήτης, στον 28ο μεσημβρινό, εκεί όπου η Τουρκία με παράνομη NAVTEX δέσμευσε θαλάσσια περιοχή, πλέουν αυτή τη στιγμή πολεμικά πλοία από οκτώ συνολικά χώρες.
Με τρομακτική δύναμη πυρός, εξοπλισμένα με πυραύλους επιφανείας – επιφανείας και με πυραύλους επιφανείας – αέρος, ενισχυμένα με ειδικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, που μπορούν να «τυφλώσουν» πλοία και ελικόπτερα, με τορπίλες και με ετοιμοπόλεμους πεζοναύτες στα πληρώματά τους.
Ολα αυτά τα πολεμικά σκάφη βρίσκονται σε μια μικρή θαλάσσια περιοχή, το ένα απέναντι στο άλλο, παρακολουθώντας τις κινήσεις του ενός στόλου ή του άλλου και με τα στρατιωτικά τάνκερς να πηγαινοέρχονται εφοδιάζοντας με πετρέλαιο τις μηχανές τους.
Είναι πολλές οι ημέρες που βρίσκονται όλα αυτά τα σκάφη στην περιοχή αυτή. Κάθε μέρα που περνά, αντί να μειώνεται η ένταση, αυξάνεται ο αριθμός των πολεμικών σκαφών, με την προσθήκη και νέων από τρίτες χώρες που διαπίστωσαν πως υπάρχει ένταση στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου και ήρθαν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και να καταγράψουν τις κινήσεις. Θυμίζει λίγο εποχή Ψυχρού Πολέμου, αφού ίσως για πρώτη φορά από την κρίση του Oruc Reis εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή και κατασκοπευτικό (ηλεκτρονικού πολέμου) ρωσικό σκάφος.
Θα πρέπει ωστόσο να υπολογιστούν και ρωσικά πολεμικά πλοία που πιθανόν να βρίσκονται στη Συρία καθώς και τα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Η Τουρκία έβγαλε όλο τον στόλο της στην περιοχή, δήθεν για να προστατεύσει το ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο και χθες βρέθηκε 50 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με νοτιοδυτική πορεία (2-4-0) και με ταχύτητα 40 κόμβους. Συνολικά 40 πολεμικά πλοία έχει στην περιοχή αυτή η Τουρκία και περίπου άλλα τόσα έχει και η Ελλάδα παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.
Μετέχουν όλοι οι τύποι πολεμικών πλοίων που διαθέτει η χώρα μας. Από φρεγάτες και αντιτορπιλικά μέχρι πλοία υποστηρίξεως, πυραυλάκατοι και υποβρύχια. Ωστόσο η περιοχή είναι μικρή και οι κίνδυνοι για κάποιο ατύχημα μεγάλη. Αλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε για κίνδυνο ατυχήματος στο τελευταίο διάγγελμά του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε το «θερμό επεισόδιο» που σημειώθηκε ανάμεσα στις φρεγάτες «Λήμνος» και «Κεμάλ Ρέις», που δεν πήρε διαστάσεις λόγω της ψυχραιμίας, του επαγγελματισμού και της ναυτοσύνης που έδειξε ο κυβερνήτης της «Λήμνου» αντιπλοίαρχος Σαλιάρης.
Αλλά δεν είναι τα μοναδικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι και τα γερμανικά πολεμικά πλοία, όπως η φρεγάτα, τύπου ΜΕΚΟ, «Hamburg», η οποία μετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Berlin», το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου μετέχοντας στη νατοϊκή δύναμη στο Αιγαίο ελέγχοντας τις προσφυγικές ροές.
Πιο νότια βρίσκονται πλοία του αιγυπτιακού στόλου, προστατεύοντας την αιγυπτιακή ΑΟΖ και τα κοιτάσματα αερίου που έχουν ανακαλυφθεί εκεί.
Ανοικτά της Κύπρου βρίσκονται δύο γαλλικά πολεμικά, που προσφάτως ήταν ανοικτά της Κρήτης και μετείχαν σε ασκήσεις με τις ελληνικές φρεγάτες: Η φρεγάτα «Λαφαγέτ» (με τους πυραύλους Scalp – μεγάλης εμβέλειας) και το ελικοπτεροφόρο «Tonnere» (με υπερσύγχρονα ελικόπτερα, αλλά και με πεζοναύτες) που μόλις παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στον πολύπαθο Λίβανο και περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μόνιμη ναυτική παρουσία έχει στην περιοχή και το Ισραήλ, που τελευταίως έχει πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα στο πεδίο βολών «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλαγος. Το ισραηλινό ναυτικό παρακολουθεί σχολαστικά τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ Κύπρου
Τα αμερικανικά «θηρία»
Εδώ και μερικά 24ωρα οι ΗΠΑ στέλνουν θηριώδη πολεμικά πλοία στη Σούδα. Ηδη βρίσκεται στην Κρήτη το ελικοπτεροφόρο (πλοίο – πλωτή βάση) USS Hersel «Woody» Williams. Εδεσε στο κρηπίδωμα Κ-14 (εκεί όπου συνήθως δένουν τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια) και θα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μελλοντικά θα δώσει δουλειά στα ελληνικά ναυπηγεία. Μόλις χθες έκανε την εμφάνισή του στη Σούδα και ένα άλλο θηριώδες αμερικανικό πολεμικό. Πρόκειται για το καταμαράν USNS Carson City, το οποίο πέρυσι είχε ξαναέλθει στο Αιγαίο και έδεσε μάλιστα σε Σύρο, Ρόδο και άλλα νησιά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.