Κοροναϊός: Σε ανησυχητικά επίπεδα ο αριθμός κρουσμάτων – 151 νέα

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των κροουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία των Αρχών για την ανοδική πορεία που παρουσιάζει η πανδημία. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 151 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα επτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, δεν σημειώθηκε κάποιος θάνατος

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κοροναϊού.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η απαγόρευση των λιτανειών για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις. Παράλληλα, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ, ενώ όσοι επισκέπτες έρχονται από τη Μάλτα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.270, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 1.379 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.611 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο χάρτης των κρουσμάτων
Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής (46), μία μέρα μετά την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων στον Πόρο. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 38. Στον Έβρο εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα, όλα συνδεόμενα με τον γάμο της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, αρκετοί νομοί της Βόρειας Ελλάδας, όπως Πέλλα, Κοζάνη, Ημαθία, Δράμα, καταγράφουν νέα κρούσματα.

Ειδικότερα, εντοπίζονται:

Επτά (7) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
Πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως
Σαράντα έξι (46) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής
Τριάντα οκτώ (38) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Δύο (2) στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Ένα (1) στην Π.Ε. Κορινθίας
Δύο (2) στην Π.Ε. Αχαΐας
Ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας
Δεκαεπτά (17)* στην Π.Ε. Έβρου, *όλα συνδεόμενα με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη
Ένα (1) στην Π.Ε. Ημαθίας]
Δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου
Τρία (3) στην Π.Ε. Κέρκυρας
Δύο (2) στην Π.Ε. Κεφαλονιάς
Ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης
Έξι (6) στην Π.Ε. Λάρισας
Ένα (1) στην Π.Ε. Λέσβου
Τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας
Τέσσερα (4) στην Π.Ε. Πέλλας
Ένα (1) στην Π.Ε. Πιερίας
Έύο (2) στην Π.Ε. Ροδόπης
Ένα (1) στην Π.Ε. Σερρών
Ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων
Ένα (1) στην Π.Ε. Φθιώτιδας
Δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας
Ένα (1) στην Π.Ε. Χανίων
14 διασωληνωμένοι
Την ίδια στιγμή, 14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.

Από αυτούς, τρεις (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κανένας νέος θάνατος
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.