Αιγαίο: Σε επιφυλακή έως τις 2 Αυγούστου η Ελλάδα -Τότε λήγει η Navtex της Τουρκίας στο Καστελλόριζο

Σε κατάσταση αναμονής, αλλά και σε απόλυτη επιφυλακή στο Αιγαίο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει έως και τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης στο Αιγαίο αναφέρουν στο iefimerida πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Τούρκων και απαντά δυναμικά και με ψυχραιμία όπου χρειάζεται. Ωστόσο, τονίζουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και καθώς «κανείς δεν μπορεί να μπει στο μυαλό του», η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επιφυλακή μέχρι να λήξει η NAVTEX και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό που σαρώνει την ευρύτερη περιοχή όπου πλέει το «Oruc Reis», βρίσκεται σε εγρήγορση.

Η κατάσταση αυτή την ώρα στο Αιγαίο
Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση έντασης στο Αιγαίο, καθώς τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν εν πλω, όπως επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης το ΓΕΕΘΑ.
Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία βγήκαν στο Αιγαίο μερικές ώρες μετά την έκδοση της παράνομης Navtex από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχή ΝΑ του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες. Την ίδια στιγμή στο επίκεντρο παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το οποίο φαίνεται να βρίσκεται στον κόλπο της Αττάλειας.

Συντηρεί τους υψηλούς τόνους η Αγκυρα

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα συντηρεί τους υψηλούς τόνους όπως προκύπτει από πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ μετά τη συνεδρίαση χθες του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επαναδιατύπωσε την «αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα όσον αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, στο άρθρο 4, η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε χώρες που αγνοούν την ύπαρξη της τουρκικής κοινότητας και τα δικαιώματά της να πλήξουν το περιβάλλον αστάθειας και σταθερότητα.

Yeni Safak: 15 πολεμικά πλοία, μαχητικά και drones κατέβασε η Τουρκία στο Αιγαίο
Την πολύ μεγάλη κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο αποκαλύπτει δημοσίευμα της τουρκικής Yeni Safak.

H φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρεται αρχικά στη διαδρομή του Oruc Reis και στις σεισμικές έρευνες που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει γύρω από το Καστελόριζο. Η Yeni Safak εστιάζει στο «συναγερμό» που σήμανε στις ελληνικές Αρχές η NAVTEX της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ανεστάλησαν οι άδειες στον ελληνικό Στρατό και πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα από την Κύπρο.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η επίμαχη φράση του στρατηγού Φλώρου («διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις: Ξηρά, θάλασσα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί») έθεσαν σε κινητοποίηση της τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Στο δημοσίευμα αναφέρονται οι χαμηλές πτήσεις που έκαναν τα τουρκικά F-16 γύρω από το Καστελόριζο, πως «επιστρατεύτηκαν» 15 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που πήραν θέσεις στην περιοχή, ενώ σημειώνεται ότι ξεκίνησαν πτήσεις αναγνώρισης και από τουρκικά drones (UAV).

Σε δηλώσεις του στη Yeni Safak, ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ ισχυρίζεται ότι η Τουρκία προηγείται κατά «1-0» της Ελλάδας, καθώς ανακήρυξε υφαλοκρηπίδα στην εν λόγω περιοχή και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει NAVTEX ακριβώς επειδή δεν έχει ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα.

Navtex, Αγία Σοφία και Συνθήκη της Λωζάννης
Κρίσιμη θεωρείται η 24η Ιουλίου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς κύκλοι του Πενταγώνου εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να αποφασίσει τον απόπλου του Oruc Reis με προορισμό την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να συνδέσει τις επιδιώξεις της Άγκυρας με την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία που είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Η 24η Ιουλίου έχει έναν επιπλέον συμβολισμό για τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος πολλές φορές έχει αμφισβητήσει.

Στις 12.30 ξεκινούν τα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά και για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Πρώτος θα μπει στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Βουλή σήκωσε τους τόνους, επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό για έλλειψη ενημέρωσης και τον κατήγγειλε για την μη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας
Από την πλευρά της η Ελλάδα επιχειρεί με διπλωματικό τρόπο να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας ξεκινώντας ένα μπαράζ επαφών προκειμένου να διεθνοποιήσει το ζήτημα.

Η πρώτη απάντηση της Ελληνας στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας ήταν επίδοση, μέσω του πρέσβη μας στην Αγκυρα αυστηρότατου διαβήματος στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Αμέσως, όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ οι ελληνικές ήγηραν θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.
Ενημερώθηκε η Ανγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο το απόγευμα της Τρίτης και την ενημέρωσε για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, ενώ ακολούθησε τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελαρίου στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε προγραμματισμένη τηλεφωνική επαφή με τον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε εντονότατη αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το αμερικανικό πεντάγωνο.
Κλιμακώνοντας τις ενέργειές της η Ελλάδα χθες Τετάρτη, μαζί με την Κύπρο εξέδωσαν αντί-Navtex ακυρώνοντας ουσιαστικά τη Navtex της Τουρκίας.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, σήμερα και αύριο Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς δια ζώσης στο γραφείο του στη Βουλή.
Να σημειωθεί ακόμη ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Λευκωσία και υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη κατά την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ το θέμα θα θέσει σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος και στον Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο θα έχει συνάντηση.
Τέλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, «γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον ορθόδοξο κόσμο».
«Bild»: Η Μέρκελ σταμάτησε τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων
Παρά την ψύχραιμη τοποθέτηση του γερμανικού ΥΠΕΞ, αίσθηση προκάλεσε χθες δημοσίευμα της Bild το οποίο αναφερόταν στη διπλή παρέμβαση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Bild», Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης, με την απόφαση της Άγκυρας να στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελλόριζου, κάτι που σταμάτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συνομίλησε τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών ήταν σε ετοιμότητα, ενώ και τα μαχητικά αεροσκάφη τους ήταν ήδη στον αέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την «Bild», η καγκελάριος Μέρκελ απέτρεψε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.https://www.iefimerida.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.