Μπορεί στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης και της χώρας γενικότερα να παρατηρούνται μεγάλοι δακοπληθυσμοί, υπάρχει όμως μια κοινή διαπίστωση στους ίδιους τους παραγωγούς και στους φορείς των αγροτών, ότι το σύστημα της δακοκτονίας φέτος εφαρμόζεται κανονικά, προκειμένου να μην ξαναπάθουμε την περσινή πανωλεθρία. Στο μεταξύ, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η πορεία των ψεκασμών από τώρα και μετά, γεγονός που καθιστά ως κάτι παραπάνω από αναγκαία και την εγρήγορση των ίδιων των ελαιοπαραγωγών, αφού βλέπουμε και τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ευνοούν την εξάπλωση του δάκου!
Στην Κρήτη, οι ανακοινώσεις από τις ΔΑΟΚ έρχονται διαρκώς, για να είναι ενήμεροι οι παραγωγοί κάθε περιοχής στην οποία εκτελείται ψεκασμός.
Και σε κάθε ανακοίνωση γίνεται η εξής επισήμανση: «Παρακαλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους για να μπορεί να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόφυτά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη, οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα (π.χ. ψεκασμούς κάλυψης).
Επίσης επισημαίνεται η υποχρέωση του εργολάβου, καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμών, να αναρτά από την προηγούμενη μέρα, σε εμφανή δημόσιο χώρο, τις τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται ψεκασμοί, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές. Οι τελευταίοι επιβάλλεται να επισκέπτονται συχνά τα ελαιόφυτά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους, και να μεταφέρουν στην υπηρεσία μας έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους».
Στην Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνδυασμένες επιπτώσεις από τον καύσωνα και τον μεγάλο δακοπληθυσμό, ο οποίος έχει παρατηρηθεί φέτος. Μάλιστα, η φετινή είναι μια χρονιά που η παραγωγή από την ελαιοκαλλιέργεια αναμένεται να είναι μειωμένη και οι καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ στην πρόσληψη προσωπικού για τη δακοκτονία είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Καύσωνας… σύμμαχος
Στο μεταξύ, ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών θεωρείται σύμμαχος των ελαιοπαραγωγών στη μάχη τους κατά του καταστροφικού εντόμου. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι καύσωνες είναι και ωφέλιμοι γιατί είναι ζημιογόνοι για τον δάκο. Και αυτό διότι ακμαία άτομα δάκου που εκτίθενται επί αρκετό χρόνο σε θερμοκρασίες άνω 32 βαθμών αδρανοποιούνται και άνω των 36 βαθμών πεθαίνουν. Και επομένως ένας ισχυρός καύσωνας διαρκείας μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις υπέρ των ελαιοπαραγωγών και κατά του δάκου της ελιάς, σαν να έχει συντελεστεί μια… γενική διαβροχή στο πλαίσιο του προγράμματος της δακοκτονίας.
Το… “οπλοστάσιο”
Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, η Περιφέρεια Κρήτης έχει φέτος προμηθευτεί 600 συσκευές δορυφορικού εντοπισμού θέσης για τα μηχανοκίνητα ψεκαστικά μέσα (τρακτέρ) των εργολάβων (GPS trackers), τα οποία θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θέσης σε ειδική εφαρμογή.
Μάλιστα, σε 50 ψεκαστικά συγκροτήματα θα συνδεθεί πιλοτικά και ροόμετρο, ώστε μαζί με τα δεδομένα θέσης θα λαμβάνονται και δεδομένα που θα αφορούν στη ροή του ψεκαστικού διαλύματος και στην καταγραφή της συνολικής κατανάλωσής του κατά τη διάρκεια του δολωματικού ψεκασμού.
Κατά την ίδια ενημέρωση, η απεικόνιση της πορείας θα γίνεται πάνω σε υπόβαθρο δορυφορικής εικόνας με ενσωματωμένα τα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων της Κρήτης. Παράλληλα το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών και Αμπέλου θα αναλάβει τη δημιουργία ψηφιακών χαρτών με τις ψεκασμένες και αψέκαστες περιοχές ανά δημοτικό διαμέρισμα ή εργολάβο ψεκασμού στις περιοχές της Κρήτης.
Οι χάρτες αυτοί θα είναι άμεσα διαθέσιμοι στους επόπτες και τους τομεάρχες δακοκτονίας των ΔΑΟΚ της Κρήτης για τον τελικό έλεγχο της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών στις ενταγμένες στο έργο περιοχές.
Επιπλέον, η Περιφέρεια, και σε συνεργασία με το ΙΕΛΥΑ/ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, το ΙΜΒΒ/ΙΤΕ και το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, θα επεξεργαστεί απτές και αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας για τον Κρητικό ελαιοπαραγωγό, μέσω του ερευνητικού έργου “Εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη και καινοτόμες δράσεις για τη φυτοπροστασία της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης 2020-2021”. Παράλληλα θα ελέγχεται διαρκώς η δραστικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας.
Στην Ιταλία εγκρίθηκε…
Η χρήση του εντομοκτόνου dimethoate
Την ίδια ώρα, στην Ιταλία με την πλήρη υποστήριξη των γεωργικών οργανώσεων εγκρίθηκε η χρήση του εντομοκτόνου dimethoate για την καταπολέμηση του δάκου κατά τη διάρκεια της εσοδείας 2020/2021. Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η Εθνική Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία της Ιταλίας συμφώνησαν στο ότι η εφαρμογή του θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας. Κι όμως, τον Σεπτέμβριο του 2019 οι Βρυξέλλες ανακοίνωναν ότι απαγόρευσαν τη χρήση του. Η δραστική ουσία dimethoate, που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια στη δακοκτονία, πέρυσι μπορούσε να αξιοποιηθεί ως όπλο ενάντια στον δάκο για τελευταία φορά.
Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 26 Ιουνίου 2019 απαγορεύτηκε η χρήση τού dimethoate μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2019 για την κερασιά και μέχρι τις 17 Ιουλίου 2020 για τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Να υπενθυμίσουμε ότι σχετικές ανακοινώσεις έχουν στην Ελλάδα εκδοθεί φέτος, αναφέροντας πως το dimethoate μπορούσε να χρησιμοποιείται στους ψεκασμούς κατά του δάκου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020. Από την περασμένη Τετάρτη 1 Ιουλίου, στην Ελλάδα η χρησιμοποίησή του δεν επιτρέπεται…https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.