Πανελλαδικές: Η πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις περιζήτητες σχολές

Ημερομηνία:

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογικών τους επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι οι οποίοι από σήμερα μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, αποκτώντας τον προσωπικό τους κωδικό ώστε στη συνέχεια να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τις προτιμήσεις τους.

Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ , όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου

Οι πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν για την πλειοψηφία των υποψηφίων και σιγά σιγά αρχίζουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο.

Εκτιμήσεις που εδράζονται πάνω στη σύγκριση των θεμάτων σε σχέση με πέρυσι, στα νέα δεδομένα των φετινών εξετάσεων – όπως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας σε συγκεκριμένα μαθήματα – αλλά και την πρώτη εικόνα που υπάρχει από τους βαθμολογητές.

Βάσεις πολλών ταχυτήτων
Η κίνηση των βάσεων και τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να είναι ενιαία, καθώς θα διαμορφωθούν βάσεις πολλών ταχυτήτων.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα, οι βάσεις εισαγωγής θα διαμορφωθούν από δύο παράγοντες.

Την ευκολία/δυσκολία των θεμάτων αλλά και τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, φαίνεται πως θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, τα δυσκολότερα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά αλλά και οι χαμηλότερες επιδόσεις που αναμένεται στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που εισήχθη αντί των Λατινικών, είναι τα δύο δεδομένα που φαίνεται, σε μία πρώτη ανάγνωση, να σπρώχνουν τις βάσεις προς τα κάτω.

Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν πως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας δεν θα επιφέρει δραματική πτώση στις βάσεις εισαγωγής, ενώ οι πρωτοκλασάτες και περιζήτητες σχολές – όπως οι Νομικές – θα σταθούν στο… ύψος τους.

Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και στα Παιδαγωγικά τμήματα. Οι υποψήφιοι θα χρειαστούν περισσότερα μόρια για τα τμήματα που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ οι βάσεις στα υπόλοιπα περιφερειακά θα είναι χαμηλότερες.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο θετικών επιστημόνων, η εικόνα που υπάρχει για τις βάσεις εισαγωγής είναι ότι θα υπάρχει πτώση σε αρκετές ομάδες σχολών.

Τα θέματα στη φυσική εκτός από τα πολλά σχήματα που ήταν αναγκαία, ήταν δυσκολότερα. Το δεύτερο θέμα, αναφέρεται σε ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, σε αντίθεση με περασμένες χρονιάς ήταν αρκετά δυσκολότερο. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η απαραίτητη γνώση από προηγούμενες τάξεις.

Οι βαθμολογίες αναμένονται χαμηλότερες από πέρυσι με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τις βάσεις. Υπάρχει και κάποια επιφύλαξη για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας που συνεξετάζεται για πρώτη φορά με τη Λογοτεχνία. Δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ή να δικαιολογήσουμε το αίσθημα αισιοδοξίας που βλέπουμε στους υποψηφίους όταν εξέρχονται από τα εξεταστικά κέντρα.

Η πτωτική πορεία των βάσεων θα συνεχιστεί και φέτος, κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές αλλά όχι στις υψηλόβαθμες. Οι Στρατιωτικές Σχολές θα σημειώσουν μικρή αύξηση γιατί εκτός των άλλων είναι ελκυστικές για πολλούς υποψηφίους, επειδή στους δύσκολους καιρούς αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Κοντά στο όριο των 19.000 μορίων οι Ιατρικές
Οι Ιατρικές Σχολές που δεσπόζουν στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Σχολών Υγείας και Ζωής) βρίσκονται πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων και δεν φαίνεται να πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια.

Είναι γνωστό ότι το Πεδίο αυτό το επιλέγουν κατά κανόνα οι άριστοι μαθητές που στοχεύουν να εισαχθούν σε μια Ιατρική Σχολή ή σε κάποια Σχολή Βιολογίας.

Τα θέματα Φυσικής ήταν σαφώς δυσκολότερα ενώ η Βιολογία, χωρίς να δυσκολεύει, δημιούργησε προβλήματα γιατί τα ερωτήματα ήταν πολλά και πολλοί δεν πρόλαβαν να απαντήσουν σε όλα, αν και τα γνώριζαν. Οι επιδόσεις της πλειονότητας των υποψηφίων παραδοσιακά είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τις επιδόσεις των υποψηφίων των άλλων Πεδίων και τα δύσκολα θέματα δεν τους επηρεάζουν στον βαθμό που επηρεάζουν τους άλλους υποψηφίους.

Οι βάσεις των Ιατρικών Σχολών θα επανέλθουν στα επίπεδα που συναντούσαμε πριν από δύο χρόνια και όχι στα περσινά που εμφάνισαν κάποια πτώση.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδια για τις Νοσηλευτικές Σχολές γιατί ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων παραμένει σταθερός, έχουμε ανακατανομή των προσφερόμενων θέσεων μεταξύ των Σχολών σε όλη την Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να συναντήσουμε και αυξομειώσεις των βάσεων της τάξης των 150 μορίων.

Οι βάσεις τραβούν… την ανηφόρα στο 4ο Ε.Π

Οι ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικές αποκατάστασης αλλά και οι προοπτικές για απορρόφηση των αποφοίτων στο Δημόσιο που παρέχουν αρκετά τμήματα, είναι ένας από τους παράγοντες που αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη για την εισαγωγή στις σχολές του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.

Επίσης, τα ευκολότερα θέματα σε όλα σχεδόν τα μαθήματα σε συνδυασμό με την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας φαίνεται πως οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 300 μόρια σε σχολές υψηλής ζήτησης.

«Πόλο έλξης» για χιλιάδες υποψηφίους θα αποτελέσουν και φέτος οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές που προσφέρουν μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και ως εκ τούτου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής.

Αντιστοίχως, οι Σχολές Πληροφορικής, που οι περισσότερες είναι προσβάσιμες και από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών, θα διαμορφώσουν βάση κοντά στην περσινή. Οι περισσότεροι υποψήφιοι που καταφέρνουν κάθε χρόνο να παίρνουν το πολυπόθητο εισιτήριο εισαγωγής, προέρχονται από το 4ο Πεδίο και όχι από το 2ο, γιατί τα μαθήματα του 4ου Πεδίου προσφέρονται για καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις.

Τα SOS για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων, οι υποψήφιοι θα προχωρήσουν στην υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων σταθμίζοντας όλους τους παράγοντες.

Είναι προφανές πως και η πανδημία του κοροναϊού θα επηρεάσει τις επιλογές τους, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θα επιλέξουν σχολές και τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης με γνώμονα το που εδρεύουν.

Θεωρείται βέβαιο, πως τη φετινή χρονιά οι υποψήφιοι περισσότερο από ποτέ θα επιλέξουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, εξαιτίας της κακής οικονομικής συγκυρίας αλλά και λόγω της πανδημίας.

Οι υποψήφιοι ακόμη και όταν πάρουν στα χέρια τους τις βαθμολογίες δεν θα μπορούν να προβλέψουν που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι επιλογές τους να γίνουν ιεραρχικά με βάση τις πραγματικές τους προτιμήσεις.

Οι πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος, καλό είναι να αποτελούν εκείνες που θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί, άσχετα με τον αριθμό των μορίων που έχει συγκεντρώσει. Δεν πρέπει όμως να ιεραρχούνται οι σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου.

Οι προτιμήσεις για τις σχολές πρέπει να ανταποκρίνονται κυρίως στα επιστημονικά ενδιαφέροντα και δευτερευόντως στα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του.

Η πρώτη ομάδα σχολών που θα επιλέξει αρχικά ο κάθε υποψήφιος – και που λογικά αποτελείται από μικρό αριθμό σχολών- θα πρέπει να δηλωθεί, ξεκινώντας από τις από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη προς την πιο μακρινή.

Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι Ιατρικές και Νομικές σχολές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν ως πρώτη επιλογή το τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του και μετά να ακολουθήσουν τα τμήματα που εδρεύουν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι προβλέψεις για τις βάσεις, αν και πολύ σημαντικές ως πληροφορία, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό άξονα επιλογής ή/και κατάταξης των σχολών στο μηχανογραφικό. Το ότι μία σχολή στην οποία θα ήθελε να εισαχθεί ένας υποψήφιος προβλέπεται να σημειώσει άνοδο στη βάση της, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού της σχολής αυτής από το μηχανογραφικό.

Καλό θα ήταν, ανεξαρτήτως του αριθμού των μορίων που έχει συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Μάστιγα» το αλκοόλ σε ανήλικους: Έρχονται νέα...

Τρομάζουν τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια...

Χειμερινός τουρισμός: Ρεκόρ επισκεπτών στα χιονοδρομικά κέντρα...

Τα χιονοδρομικά κέντρα δεν προσελκύουν μόνο τους Έλληνες που...

«Μάστιγα» το αλκοόλ σε ανήλικους: Έρχονται νέα...

Τρομάζουν τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια...

Χειμερινός τουρισμός: Ρεκόρ επισκεπτών στα χιονοδρομικά κέντρα...

Τα χιονοδρομικά κέντρα δεν προσελκύουν μόνο τους Έλληνες που...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
politika-kritis-header-ad
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Το μεταδοτικό «σύμπτωμα» που κάνει τον κόσμο καλύτερο

Το χαμόγελο είναι μια ενστικτώδης αντίδραση, συνυφασμένη με την...

«Η άγρια φύση του φλερτ» – Πώς φλερτάρουμε έξω από τα dating apps;

Αυτές τις μέρες, η κόπωση από τα dating apps...

Αφροδίτη και Σελήνη «συναντήθηκαν» στον ουρανό και μάγεψαν τους ανθρώπους [εικόνες]

Η Αφροδίτη και η λεπτή ημισέληνος χάρισαν ένα μαγευτικό...