Τσαβούσογλου : Δεν μας ανησυχεί η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για ΑΟΖ – Θετική για την Τουρκία!

Ημερομηνία:

Η Τουρκία δεν ανησυχεί για την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο Πέλαγος, όπου η Τουρκία έχει ακτές δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Daily Sabah ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η εν λόγω συμφωνία «αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Άγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη συμφωνία «θετική» για την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι «αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».

«Η Ελλάδα απαιτεί όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βράχοι να αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτική χώρα, αλλά στη συμφωνία της με την Ιταλία δέχτηκε το επιχείρημα της Τουρκίας», επεσήμανε.

Μιλώντας στον τληεοπτικό σταθμό NTV ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο θέμα της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί λέγοντας ότι «είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας»

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρύματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. 567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη… Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».

Απάντηση Πέτσα
Για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος αφενός είπε ότι «το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» και αφετέρου όσον αφορά για την Αγιά Σοφιά «ότι δεν είναι διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και πρέπει να το βλέπουμε ως θέμα διαχείρισης ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομίας».

«Τυχόν μονομερείς ενέργειες θα προκαλούσαν τεράστιο ψυχικό χάσμα όχι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο και την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 2,4 εκατ. ευρώ...

Συγκεκριμένα, από τις 24 έως και τις 30 Μαρτίου...

Μητσοτάκης: Εκλογές το 2027, με εμένα στην...

Ήρθαν σε δεύτερη μοίρα τα θετικά που έκανε η...

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 2,4 εκατ. ευρώ...

Συγκεκριμένα, από τις 24 έως και τις 30 Μαρτίου...

Μητσοτάκης: Εκλογές το 2027, με εμένα στην...

Ήρθαν σε δεύτερη μοίρα τα θετικά που έκανε η...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τουρισμός: Στοιχεία-έκπληξη για την Κρήτη – Πώς κινήθηκε ο Μάρτιος και τι προβλέπεται για Απρίλιο – Μάιο

Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις παρουσιάζουν...

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025 από το «αθηνόραμα»

Οι φετινοί νικητές και το νέο γαστρονομικό αφήγημα για...

Πάσχα: Πόσο θα κοστίσει αρνί και κατσίκι – Γιατί προβληματίζονται οι κρεοπώλες

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των αμνοεριφίων το φετινό Πάσχα...