Ιταλία: Νέες αντιδράσεις στη γειτονική Ιταλία μετά την απόφαση της Ελλάδας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να παραμένουν οι Ιταλοί τουρίστες σε επταήμερη καραντίνα.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Ιταλία ανέβασε τους τόνους. Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, επιμένει ότι έστω και αν γνωρίζει και ισχύει το «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», πολλοί συντοπίτες του δεν θα πάνε πια στην Ελλάδα. Θεωρεί λανθασμένο να μπαίνουν σε καραντίνα (έστω και μόνον για μια εβδομάδα) οι τουρίστες που φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά. Ο υπουργός Eξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο προσθέτει ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται».
Σημειώνεται ότι ο Ντι Μάιο στις 9 Ioυνίου αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα. Νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του στο Βερολίνο και την Λιουμπλιάνα.
«Πιστεύουμε στη συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε.
«Οι Ιταλοί αγαπούν την Ελλάδα»
Η Ρώμη ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Αθήνα, αλλά στο θέμα του τουρισμού έχει και σημαντικά εσωτερικά προβλήματα: από τις 3 Ιουνίου θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την χώρα. Πολλοί περιφερειάρχες του νότου όμως φοβούνται ότι από τον βορρά μπορεί να αφιχθούν και κάποιοι τουρίστες θετικοί στον ιό. Για το λόγο αυτό ζητούν να υιοθετηθεί ένα «υγειονομικό διαβατήριο». Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απαντά ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.
Παράλληλα, η Λέγκα βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική περίοδο και οι δηλώσεις κατά της Ελλάδας εντάσσονται σε αυτό ακριβώς το πνεύμα. Τα δε Πέντε Αστέρια του Ντι Μάιο προσαρμόζονται, ώστε να μη συνεχίσουν να κατρακυλούν στις δημοσκοπικές έρευνες.
Παρά ταύτα -πέρα από πολιτικές στρατηγικές και σκοπιμότητες- είναι γεγονός ότι πολλοί Ιταλοί θεωρούν την Ελλάδα δεύτερο σπίτι τους, συνώνυμο διακοπών, χαλάρωσης και επιστροφής στις ρίζες. Και ότι θα ήθελαν να την επισκεφθούν αμέσως, χωρίς περιορισμούς.
Αντόνιο Φεράρι: Οι Έλληνες δεν μίσησαν ποτέ τους Ιταλούς
Την ίδια ώρα, ο Ιταλός αναλυτής Αντόνιο Φεράρι σε άρθρο του στην εφημερίδα του Μιλάνου «Corriere della Sera» γράφει μεταξύ άλλων: «Η κρίση και η δοκιμασία του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν ακόμη στενότερες οι ελληνοϊταλικές σχέσεις».
«Πρόκειται για δυο χώρες που είχαν ανέκαθεν ιδιαίτερα στενές επαφές», προσθέτει ο Ιταλός δημοσιογράφος. «Οι Έλληνες δεν μίσησαν ποτέ τους Ιταλούς, παρά την φασιστική επίθεση του ’40, με βούληση του ρατσιστή και υπερφίαλου Μπενίτο Μουσολίνι, και τη γνωστή, καταστροφική της έκβαση».
«Και τώρα, στην εποχή του κορονοϊού, η Ελλάδα -η οποία μετρά λιγότερους από διακόσιους νεκρούς- παρακολούθησε με πόνο ψυχής, το δράμα της Ιταλίας, ιδιαίτερα της περιοχής της Λομβαρδίας», υπογραμμίζει ο Φεράρι.
Ο Ιταλός αναλυτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως δραστικά μέτρα, «με εξαιρετικά αποτελέσματα και χωρίς να χαθεί στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας» και εκτιμά ότι «οι δραματικές ειδήσεις που έφταναν από πολλές ιταλικές πόλεις, συνέβαλαν στο να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες παρεμβάσεις, για τον περιορισμό των μολύνσεων».
Σημειώνει, επίσης, ότι παρά τις γενικότερες δυσκολίες του τουριστικού τομέα, «τα νησιά, πολύτιμο θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας, αγγίχτηκαν ελάχιστα από τον ιό» και ότι στους δρόμους τους «δεν παρατηρείται επικίνδυνη πολυκοσμία, ενώ γίνονται αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων».
Ο Αντόνιο Φεράρι, τέλος, αναφέρεται και στο τραγούδι «Fratelli, amici Italiani» το οποίο ηχογράφησε σειρά γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, αφιερώνοντάς το στη δοκιμαζόμενη Ιταλία και στο λαό της. «Ένα τραγούδι γεμάτο σπάνιο πάθος και στοργή», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ιταλός αναλυτής.
Τα σχόλια είναι κλειστά.