Μητσοτάκης: Προστατεύσαμε την υγεία των πολιτών – Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές

Μητσοτάκης: Προστατεύσαμε την υγεία των πολιτών – Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές

«Η κυβέρνηση έκανε μία σαφή επιλογή: Προστάτεψε την υγεία των πολιτών . Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, δαπανήσαμε πόρους προκειμένου να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα και η οποίς είναι σε εξέλιξη από τις 11:00 το πρωί.

Την ομίλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε εκφράζοντας τη θλίψη του για την συντριβή του καναδέζικου ελικοπτέρου, το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στην Κεφαλονιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία και την υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί. Η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί. Η έκκληση που κάνω είναι να σταματήσει στη δημόσια αντιπαράθεσή μας αυτή τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες» και συμπλήρωσε σχετικά πως «η Βουλή λειτούργησε τους τελευταίους 2 μήνες, η κυβέρνηση αξιοποίησε το εργαλείο των ΠΝΠ. Η πρακτική αυτή προφανώς και θα σταματήσει μετά την έκδοση της τελευταίας ΠΝΠ, που θα γίνει σήμερα».


Ξεκινώντας τον απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής ανέφερε πως «Προστατέψαμε την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Δαπανήσαμε πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε το ανώτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την υγεία των πολιτών. Το πετύχαμε και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων. Την επιτυχία που είχαμε δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά συνολικά ο ελληνικός λαός».

Προχωρώντας σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες κλίνες covid διαθέσιμες, που ελπίζουμε να μην τις χρειαστούμε. Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν. Η κρίση αυτή θέτει σε κίνδυνο ταυτόχρονα όλα όσα συγκροτούν τη φύση και την υπόσταση του ανθρώπου. Η απειλή αυτή αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες, δεν κάνει κανένα κοινωνικό διαχωρισμό και η πηγή της παραμένει αόρατη». Όμως παράλληλα ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια λέγοντας πως «οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες

Να σημειωθεί πως στη συζήτηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και παράλληλα τα επόμενα βήματα του σχεδίου επιβίωσης κοινωνίας και οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της σπονδυλωτής στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση μέτρων και την λήψη νέων για τον Μάιο και θα αναφερθεί στην ενεργοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την γενναία παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ενδεχομένως, να υπάρξει αναφορά και για το ζήτημα της παράτασης προστασίας πρώτης κατοικίας.

Εκτός αυτών, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει και τον επόμενο νομοθετικό οδικό χάρτη με τα 26 νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν εως το τέλος Ιουλίου ενώ θα απαντήσει θεσμικά και στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την λειτουργία του κοινοβουλίου εξηγώντας πως η εκτεταμένη, λόγω των έκτακτων συνθηκών, νομοθέτηση μέσω ΠΝΠ- παρά το γεγονός ότι κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα φτάνει στο τέλος της. Παράλληλα, θα απορρίψει τις προτάσεις για την ενεργοποίηση των θερινών τμημάτων της Βουλής καθώς κρίνεται άστοχη επιλογή εν μέσω πανδημίας αλλά και με ανοικτό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των τουρκικών προκλήσεων.

Άπο την άλλη πλευρά ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κορυφώσει την ακραία αντιπολιτευτική ρητορική που έχει επαναφέρει το κόμμα του το τελευταίο διάστημα κατευθύνοντας τα πυρά προς δύο στόχους. Θα υποστηρίξει πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τις συνθήκες περιορισμού που επιβάλλει ο κορονοϊός προκειμένου να νομοθετεί χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν συμφέροντα ενώ παράλληλα θα επαναλάβει πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας επιδεινώνει την ύφεση και οδηγεί της επιχειρήσεις σε λουκέτα και τους εργαζόμενους στην ανεργία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναφέρει τις καταγγελίες για τα voucher τηλεκατάρτισης, θα καταγγείλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που ήδη συζητείται στην Βουλή ενώ θα ασκήσει σφοδρή κριτική και για τις διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο το προσεχές διάστημα.

Επίσης, η κυρία Φώφη Γεννηματά θα καλέσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες και στοχεύει στην: επανεκκίνηση της οικονομίας, την λειτουργία του τουρισμού, στην παροχή κινήτρων για προσλήψεις και στην στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα προτείνει την κρατική επιδότηση εργασίας με κάλυψη εως και του 40% των μισθών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν απο την κρίση.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής μετά απο πρόταση του πρωθυπουργού.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει:

1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.

2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

3. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

4. Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή
της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής

Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.

5. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

6. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

**7. Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον Πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές – εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν το λόγο, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.

***8. Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών–εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών – εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία (3) λεπτά της ώρας”

parapolitika.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.