politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad

Body positivity: Μαθαίνουμε να αγαπάμε το σώμα μας

Ημερομηνία:

Οι απαρχές του body positivity εντοπίζονται στον 19ο αιώνα, ως µέρος του φεµινιστικού κινήµατος που απαιτούσε τη µεταρρύθµιση του βικτωριανού φορέµατος έτσι ώστε οι γυναίκες να µην αναγκάζονται να ασφυκτιούν µέσα στους στενούς κορσέδες. Τα τελευταία χρόνια, το body positivity έχει κάνει δυναµική εµφάνιση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αποδοµώντας τα κανονιστικά αισθητικά πρότυπα και προτρέποντας παράλληλα όλους τους ανθρώπους να έχουν µια θετική, απενοχοποιηµένη εικόνα για το σώµα τους.

Πράγµατι, σε µια κοινωνία που πιέζει συνεχώς τις γυναίκες να αλλάξουν για να ταιριάζουν στα καθιερωµένα πρότυπα οµορφιάς, το να νιώθουµε αυτοπεποίθηση για το σώµα µας, ακόµη κι αν αυτό δεν υπακούει στις νόρµες της βιοµηχανίας της οµορφιάς, θεωρείται επαναστατικό.

Η αυτοαποδοχή, απαραίτητη προϋπόθεση για την περίφημη αυτοπεποίθηση, δεν έχει να κάνει με το να νιώθουμε πάντα τέλεια με την εμφάνισή μας, αλλά με το να αποδεχόμαστε ακριβώς αυτή τη ματαιότητα της τελειότητας. Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αγαπήσουμε το σώμα μας ακριβώς όπως είναι. Με όλες τις τέλειες ατέλειές του και όλες τις ατελείς τελειότητές του.

1. Σταματάμε να προσβάλλουμε τον εαυτό μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιταζόμαστε καθημερινά στον καθρέφτη. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ αρνητική εμπειρία αν παράλληλα ασκούμε αυστηρή αυτοκριτική. Λέγοντας συνέχεια τον εαυτό μας παχύ ή απωθητικό, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να οδηγούμαστε στην αυτολύπηση. Αντ’ αυτού, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, ας αναρωτηθούμε αν θα λέγαμε όλα αυτά τα αρνητικά σχόλια σε μια φίλη μας. Αφού δεν θα τα λέγαμε σε κάποιον άλλο, γιατί να γινόμαστε τόσο εχθρικές με το ίδιο μας το σώμα; Την επόμενη φορά, λοιπόν, εστιάζουμε σε όλα αυτά που μας αρέσουν πάνω μας και κάνουμε ευχάριστες σκέψεις για το σώμα μας. Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε το σώμα μας, θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε και τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

2. Συνειδητοποιούμε τις δυνατότητές μας

Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση ενισχύει τη συνολική υγεία, βελτιώνει την ψυχολογία και τονώνει το σώμα. Ωστόσο, η γυμναστική μάς παρέχει επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να εκτιμήσουμε το σώμα μας. Ανεξαρτήτως των κιλών, του ύψους μας ή της μυϊκής μας μάζας, το γεγονός ότι καταφέρνουμε να εκτελούμε ασκήσεις γυμναστικής και να σημειώνουμε σταδιακή πρόοδο είναι εντυπωσιακό από μόνο του. Μάλιστα, η γιόγκα εμπερικλείει το κομμάτι του διαλογισμού, μέσα από τον οποίο μαθαίνουμε να ευχαριστούμε το σώμα μας για όλα όσα μας προσφέρει. Συνειδητοποιώντας τη λειτουργικότητα του σώματός μας, δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε ευγνωμοσύνη.

3. Δεν συγκρινόμαστε

Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς. Συγκρίνοντας το σώμα μας με άλλα σώματα γυναικών που βλέπουμε στο Instagram ή στην τηλεόραση, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να απογοητευόμαστε. Αντί, λοιπόν, να συγκρινόμαστε και να ζηλεύουμε, μπορούμε απλά να θαυμάσουμε την άλλη γυναίκα. Υιοθετώντας μια θετική και υποστηρικτική στάση απέναντι στους άλλους ανθρώπους, θα αρχίσουμε να βλέπουμε λιγότερο αρνητικά και κριτικά και το δικό μας σώμα.

4. Φροντίζουμε τον εαυτό μας

Βάφουμε τα μαλλιά μας στο χρώμα που μας αρέσει, αγοράζουμε εκείνη τη φούστα που μας ενθουσίασε, τολμάμε το κόκκινο κραγιόν που δεν έχουμε φορέσει εδώ και καιρό. Τώρα, όχι όταν χάσουμε τα 7 κιλά που θέλουμε. Φροντίζουμε τον εαυτό μας πάντα με γνώμονα το τι ευχαριστεί εμάς, όχι το τι θα πουν οι άλλοι. Αυτό θα μας απελευθερώσει και θα μας χαρίσει μια άμεση ώθηση.

5. Βάζουμε θετικούς στόχους

Αντί να εστιάζουμε στην αρνητική πλευρά του στόχου μας, επισημαίνουμε τη θετική πλευρά. Για παράδειγμα, αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε, αποφεύγουμε να προσεγγίσουμε τον στόχο μας βάσει των πόσων κιλών θα θέλαμε να χάσουμε. Αντιθέτως, επιλέγουμε έναν θετικό στόχο, όπως το να προπονούμαστε τακτικά προκειμένου να έχουμε τις αντοχές να τρέξουμε στον επόμενο Μαραθώνιο της πόλης μας. Ετσι, είναι πιο πιθανό να τηρήσουμε την καλή μας συνήθεια, αλλά και να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

6. Ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας

Μπορεί να προσπαθούμε να είμαστε πιο ευγενικοί απέναντι στον εαυτό μας και να εστιάζουμε στα θετικά μας, όμως θα πρέπει να διαχειριστούμε και τους υπόλοιπους ανθρώπους στη ζωή μας. Αν ο περίγυρός μας συνηθίζει να μας ασκεί αυστηρή κριτική, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε άσχημα, τότε αξίζει να εκφράσουμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτή η συμπεριφορά μάς προσβάλλει και μας στενοχωρεί.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Γιορτές: Καταρρίπτουμε τους πιο κοινούς μύθους

Party, αποδράσεις και γιορτινά τραπέζια… Ενώ οι γιορτές ενδείκνυνται...

Ο pastry chef Γιάννης Έντγκαρ Κουφάδης μας...

Ο Γιάννης Έντγκαρ Κουφάδης, με την ευκαιρία των εορτών,...

Γιορτές: Καταρρίπτουμε τους πιο κοινούς μύθους

Party, αποδράσεις και γιορτινά τραπέζια… Ενώ οι γιορτές ενδείκνυνται...

Ο pastry chef Γιάννης Έντγκαρ Κουφάδης μας...

Ο Γιάννης Έντγκαρ Κουφάδης, με την ευκαιρία των εορτών,...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η Άννα Βίσση χόρεψε σούστα και πεντοζάλι με τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης!

Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση,...

Εορτολόγιο 23 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Χανιά:Εκδήλωση «ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ» Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ» Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Η Περιφέρεια Κρήτης –...

΄΄Χριστούγεννα στην Πόλη΄΄- Πλήθος κόσμου συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου

Όλο το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων μέχρι την Πρωτοχρονιά Με...