ΚΚΕ : Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών

Τα σωματεία στο Θέαμα-Ακρόαμα από τις πρώτες μέρες της πανδημίας έχουν ζητήσει μέτρα για την καθολική στήριξη της επιβίωσης των εργαζομένων του κλάδου, που πλήττονται με ιδιαίτερη ένταση, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων.

Τόσο τα γενικά μέτρα που ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, όσο και η τελευταία ΚΥΑ που αφορά ειδικότητες εργαζομένων στο Θέαμα- Ακρόαμα, εξακολουθούν να αποκλείουν από οποιοδήποτε μέτρο στήριξης χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.

Γνωρίζετε ότι η πλειονότητα των εργαζόμενων αυτών (Ηθοποιοί, μουσικοί, τεχνικοί, ταξιθέτες, ταμίες κ.α) εργάζονται κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πολλές φορές διάρκειας μίας ημέρας. Ειδικότερα για το καλλιτεχνικό προσωπικό ο κύριος όγκος της δουλειάς τους αφορά την προετοιμασία μιας παράστασης (μελέτη, σχεδιασμός, πρόβες). Αυτός ο χρόνος δουλειάς, πάντα είναι χωρίς ασφάλιση και πολλές φορές χωρίς πληρωμή. Επίσης η κυριαρχία της υποαπασχόλησης στον κλάδο έχει περιορίσει την επαγγελματική δραστηριότητα των περισσοτέρων σε εργασία δύο ημερών την εβδομάδα (Παρασκευή και Σάββατο για τους μουσικούς, “Δευτερότριτα” για τους ηθοποιούς κλπ).

Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι ότι λίγοι καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τα 50 ένσημα το χρόνο, που είναι απαραίτητα για να λάβουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα, το οποίο βάλατε σαν προϋπόθεση στην ΚΥΑ για να λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Υπάρχουν διευρυμένα κριτήρια με τα στοιχεία που μπορείτε να αντλήσετε από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να εντάξετε το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου στα μέτρα ενίσχυσης.
Κυρίαρχο χαρακτηριστικό των συνθηκών εργασίας σε αυτό τον κλάδο είναι και η απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες. Παρότι στην τελευταία ΚΥΑ υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις που δεν έχει γίνει ανάκληση της σύμβασης σε ένα από τους εργοδότες, το ζήτημα δε λύνεται ολοκληρωμένα.
Οι εργαζόμενοι στο Θέαμα Ακρόαμα βρίσκονταν στα όρια της επιβίωσης πριν την πανδημία. Σήμερα χιλιάδες είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν πλήρες αδιέξοδο. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα κλάδο που θα αργήσει πάρα πολύ να γυρίσει στην προηγούμενη κατάσταση, η προοπτική για τους περισσότερους καλλιτέχνες και εργαζόμενους είναι εφιαλτική.

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις έντονες διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των Σωματείων στο Θέαμα- Ακρόαμα με αναλγησία, αλλά και με προχειρότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι, ενώ στην ΚΥΑ αναφέρονται οι τεχνικοί στις ζωντανές οπτικοακουστικές εμφανίσεις, στο ΦΕΚ η ειδικότητα αυτή εξαφανίστηκε.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, αν θα λάβουν μέτρα για:
1. Καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς, σκηνοθέτες και εργαζόμενους στον κλάδο, ανεξάρτητα από τις σχέσεις εργασίας τους, έως το τέλος Απρίλη, και ανανέωσή του για όσο διάστημα κρατούν οι συνέπειες της πανδημίας.
2. Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορονοϊού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
3. Χορήγηση του επιδόματος των 800 € στους εργαζόμενους με πολλαπλούς εργοδότες που δεν έχει γίνει αναστολή σε μια από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται.
4. Παροχή του εποχικού επιδόματος που δίνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
5. Ασφαλιστική ικανότητα για όλο τον κλάδο.
6. Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου, και ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, όπως οι σκηνοθέτες – παραγωγοί κ.ά., απαλλαγή τους από την καταβολή εισφορών για την ατομική ασφάλιση το επόμενο 4μηνο χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, διαμόρφωση αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ και απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης
Κατσώτης Χρήστος
Κομνηνάκα Μαρία
Συντυχάκης Μανώλης

Τα σχόλια είναι κλειστά.