Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την τήρηση της καραντίνας και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας υπό συνθήκες κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, έχει θέσει σε ισχύ η ΕΛ.ΑΣ. Δίνει έμφαση σε ελέγχους υπαίθριων χώρων, όπου είναι πιθανό να συναθροίζονται ομάδες ατόμων κατά παρέκκλιση της σχετικής απαγόρευσης. Ταυτόχρονα, προβλέπει ενίσχυση των περιπολιών για να αποφευχθούν ληστείες στα λίγα καταστήματα που έχουν παραμείνει ανοιχτά (βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία), καθώς και διαρρήξεις σε καταστήματα και επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Λεπτομέρειες του σχεδίου αποτυπώνονται σε διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη, που εστάλη τη 18η Μαρτίου στις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας. Στο διαβαθμισμένο έγγραφο, που τέθηκε υπόψη της «Κ», ο κ. Καραμαλάκης καλεί τους επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας «να μεριμνήσουν για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού» (απαγορεύσεις συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων κ.ο.κ.) και ταυτόχρονα τους προτρέπει να αξιοποιήσουν «το σύνολο των διαθέσιμων πόρων σε προσωπικό και μέσα όλων των υπηρεσιών για την παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».
Με το ίδιο, διαβαθμισμένο έγγραφο η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζητεί από τους διοικητές των κατά τόπους Διευθύνσεων να αυξήσουν την επιτήρηση οικιών, καταστημάτων αλλά και εγκαταστάσεων των οποίων η λειτουργία έχει απαγορευθεί, όπως τα σχολεία και τα φροντιστήρια με στόχο «την αποτροπή πάσης φύσεως παραβατικής συμπεριφοράς». Ενα εικοσιτετράωρο μετά την έκδοση της διαταγής πραγματοποιήθηκε τρίωρη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των αστυνομικών διευθύνσεων όλης της χώρας. Σε αυτή, τις προτεραιότητες του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε λόγω κορωνοϊού περιέγραψε ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Οι «πάνθηρες»
Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, το σχέδιο προβλέπει –για λόγους ταχύτητας– μειωμένα επίπεδα διοίκησης. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής κάθε νομού ενημερώνει απευθείας έναν από τους δύο επιθεωρητές (Βορείου ή Νοτίου Ελλάδος) και αυτοί με τη σειρά τους τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον υπουργό. Η Τροχαία ελλείψει αντικειμένου, λόγω μειωμένης κίνησης, μετατρέπεται εξ ολοκλήρου σε δύναμη περιπολιών, ενώ από το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης που συνήθως απασχολείται στην επιτήρηση διαδηλωτών δημιουργούνται 15 ευέλικτες ομάδες των 5 έως 6 ατόμων (οι λεγόμενοι «πάνθηρες») που θα περιπολούν σε κεντρικά σημεία του Λεκανοπεδίου.
Τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης, όπως και οι δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έχουν πάρει εντολή να διενεργούν ελέγχους σε υπαίθριους χώρους για την τήρηση της απαγόρευσης των συναθροίσεων, ενώ στόχος της ηγεσίας είναι η χρήση ηχητικού μηνύματος από τα περιπολικά σε διάφορες γλώσσες, με το οποίο να ενημερώνονται οι παραβάτες για τον κίνδυνο επιβολής προστίμου σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους.
Προκειμένου, μάλιστα, να υπάρχει στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ καλή εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στα πάρκα και στους υπαίθριους χώρους του κέντρου αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν και τα drones της ΕΛ.ΑΣ., κατά τα πρότυπα των μεθόδων που εφαρμόζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η αστυνομία στη Γαλλία.
Φόβος «πλιάτσικου»
Το σχέδιο προβλέπει αυξημένες περιπολίες και επιτήρηση σούπερ μάρκετ, πρατηρίων υγρών καυσίμων, ψιλικατζίδικων και φαρμακείων, που είναι και τα μόνα εμπορικά καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία, αλλά και των εμπορικών καταστημάτων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για τον φόβο «πλιάτσικου».
Αστυνομικοί από τα επιτελεία που εκτελούσαν υπηρεσίες γραφείου σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν και αυτοί στην αστυνόμευση εάν αυτό απαιτηθεί, ενώ από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει ζητηθεί η διενέργεια ελέγχων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων αισχροκέρδειας. Στη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αξιωματούχων των τριών σωμάτων ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό κοινών δράσεων εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Την ίδια στιγμή, κατόπιν κυβερνητικής απόφασης ενεργοποιήθηκε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από την οποία ζητήθηκε να παράσχει συνδρομή με τεχνολογικά μέσα, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», εξάλλου, στη διάρκεια της εβδομάδας εξετάστηκε το ενδεχόμενο αξιοποίησης του «112» για την επιτήρηση –μέσω τεχνολογίας γεωεντοπισμού– όσων τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα και κυρίως όσων ταξιδεύουν στην Ελλάδα από χώρες του εξωτερικού. Παρόμοιες τακτικές εξάλλου εφαρμόζει εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού το Ισραήλ. Το θέμα συζητήθηκε σε κλειστές συσκέψεις, ωστόσο, κρίθηκε τελικά δύσκολο στην εφαρμογή του. Κι αυτό διότι το σύστημα δεν μπορεί να προσδιορίσει με απόλυτη ακρίβεια τη ακριβή θέση ενός ατόμου –με βάση το στίγμα του κινητού του τηλεφώνου– αλλά με ακρίβεια οικοδομικού τετραγώνου. Ετσι, ο έλεγχος για την τήρηση της καραντίνας αποφασίστηκε να ανατεθεί τελικά στην ΕΛ.ΑΣ.