Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι η σχολική χρονιά δεν θα χαθεί και πως οι Πανελλήνιες θα γίνουν.
Σήμερα τέθηκαν σε πιλοτική λειτουργία τα ψηφιακά εργαλεία του υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως διδασκαλία- μετά το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοϊού- παρουσία του πρωθυπουργού. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς και καθησύχασε τη μαθητική κοινότητα. «Οι Πανελλήνιες θα γίνουν, έχουμε δεσμευτεί, ελπίζουμε όλα να πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει αυτή η περιπέτεια. Ο κόπος σας δεν πάει χαμένος, η χρονιά δεν χάνεται και θα πρέπει να συνεχίσετε και να προσαρμοστείτε όπως και όλοι μας σε αυτές τις ειδικές αντιξοότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και βέβαια με καλή διάθεση όλοι να συμμετέχουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με τα καινούργια ψηφιακά εργαλεία τα οποίας μας δίνει το υπουργείο και τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πώς θα γίνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Tα ψηφιακά εργαλεία για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα περιλαμβάνουν όλες τις υφιστάμενες ψηφιακές δομές του υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, αλλά και τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft. Επιπλέον, ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται: Για τα σχολεία
Αναφορικά με τη σύγχρονη εκπαίδευση, το υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ξεκινώντας από τη Γ’ λυκείου (λόγω των επερχόμενων πανελλαδικών εξετάσεων), ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης από τους εκπαιδευτικούς. Μετά την εφαρμογή της στη Γ’ λυκείου, η σχετική πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις λοιπές τάξεις των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Σύμφωνα με το υπουργείο, βασική επιδίωξη είναι «να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της». Για αυτόν τον λόγο, οι διευθυντές των σχολείων θα διαμορφώνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη. Τι προβλέπεται για σχολεία, Όσον αφορά την ασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του υπουργείου, δηλαδή τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος»), που είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, το υπουργείο δρομολογεί την ανάρτηση πρότυπων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση αφενός των μαθητών που θα μπορούν να τα παρακολουθούν
οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αφετέρου των εκπαιδευτικών που θα μπορούν να τα αξιοποιούν παράλληλα, ενισχύοντας τη διδασκαλία τους.
Για τα ΙΕΚ
Τα δημόσια ΙΕΚ χρησιμοποιούν ήδη ψηφιακές πλατφόρμες ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού ανά θεματική ενότητα. Επιπλέον, όπως ανέφερε το υπουργείο, θα δοθεί προτεραιότητα στη δοκιμαστική εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα.
Για τα πανεπιστήμια
Τα ελληνικά πανεπιστήμια διαθέτουν, ήδη, σε μεγάλο βαθμό, συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης μαθημάτων. Επιπλέον, το υπουργείο θα διαθέσει από την ερχόμενη εβδομάδα δύο εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν κατά την επιλογή και σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Αφορά τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft. Περαιτέρω, ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ. Πηγή: www.lifo.gr