«Είναι πιθανό να δούμε μια παγκόσμια πανδημία» του κοροναϊού με έως και το 70% των ανθρώπων να μολυνθεί παγκοσμίως, δήλωσε στη Wall Street Journal ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Μαρκ Λίπσιτς.
«Εάν συμβεί πανδημία, είναι πιθανόν να μολυνθεί το 40% με 70% του πληθυσμού». «Νομίζω ότι είναι πιθανό να υπάρξει παγκόσμια πανδημία» δήλωσε ο Λίπσιτς, προσθέτοντας πως «εάν συμβεί μια πανδημία, το 40% με 70% των ανθρώπων παγκοσμίως είναι πιθανόν να μολυνθούν το επόμενο έτος». Και συνέχισε λέγοντας: «Όσο για το ποσοστό αυτών που θα παρουσιάσουν συμπτώματα, δεν μπορώ να δώσω έναν καλό αριθμό».
Θέλοντας να διευκρινίσει κάποια παραπάνω πράγματα σχετικά με την άποψή του, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, τόνισε στον λογαριασμό του στο twitter πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε ποιο ποσοστό είναι συμπτωματικό. Επίσης, όπως λέει, έχουμε μόνο μια τυχαία εκτίμηση για το ποιο ποσοστό συμπτωματικών ατόμων θα παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί πιστεύει ότι είναι πιθανή μια πανδημία, ο Μαρκ Λίπσιτς απαντά: «Η μόλυνση από τον κοροναϊό έχει γίνει σε πολλά μέρη στην Κίνα και σε πολλές χώρες του κόσμου, με σημαντικούς αριθμούς δευτερογενών μεταδόσεων. Η κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερη από τον SARS, για παράδειγμα(όπου οι ΗΠΑ είχαν πολλές εισαγωγές αλλά καμία γνωστή μετάδοση).
Απαντώντας στο γιατί πιστεύει πως το 40%-70% θα μολυνθεί, αναφέρει: «Τα απλά μαθηματικά μοντέλα με απλοποιημένες υποθέσεις θα προέβλεπαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που δίνουν οι εκτιμήσεις του R0 (βασικός αριθμός αναπαραγωγής) στην περιοχή 2-3 (80-90%). Κάνοντας πιο ρεαλιστικές υποθέσεις, ίσως με μια μικρή βοήθεια από την εποχικότητα, οι αριθμοί πέφτουν πιο χαμηλά.
Την ίδια ώρα, άλλοι ειδικοί επί του θέματος, έχουν προβλέψει πως ο κοροναϊός θα μπορούσε να μολύνει μεταξύ 60% και 80% του πλανήτη. Εκτός από την Κίνα, περιπτώσεις του νέου ιού έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, τον Καναδά, την Γερμανία, την Γαλλία και την Αυστραλία, μεταξύ άλλων.
Σε άρθρο της New Scientint, την Τρίτη, οι δημοσιογράφοι Μάικλ λε Πέιτζ και Ντέμπορα ΜακΚένζι, έγραψαν πως «κανείς δεν ξέρει« εάν ο κοροναϊός «θα μπορούσε να μολύνει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και να σκοτώσει έναν στους 100 μολυσμένους – δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους», γιατί, όπως είπαν «υπάρχουν πολλά πράγματα που ακόμη δεν γνωρίζουμε για τον ιό».
ΠΟΥ: Αδύνατον να προβλεφθεί σε ποιες χώρες θα εξαπλωθεί ο κοροναϊός
Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό έφτασε σήμερα τους 1.523 στην Κίνα, ενώ ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη σημειώθηκε στη Γαλλία.
Από την πλευρά του, ο Ρόπιν Τόμσον, ένας ειδικός της μαθηματικής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τόνισε ότι με σχεδόν 50 κρούσματα στην Ευρώπη, ένας θάνατος δεν αποτελεί έκπληξη. «Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη», τόνισε.
Το ξέσπασμα του covid-19 παραμένει ένα επείγον περιστατικό για την Κίνα και είναι αδύνατον να προβλέψουμε πού θα εξαπλωθεί η επιδημία, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους.
Ο Τέντρος δήλωσε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι παίρνει κουράγιο από τις ενέργειες της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων.