Συναγερμός για το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις – Βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Ημερομηνία:

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μεγίστης και δεν φαίνεται να συνοδεύεται από άλλο τουρκικό πλοίο.

Μόλις έγινε αντιληπτή η είσοδος του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έσπευσε κοντά στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Η νέα τουρκική πρόκληση δεν γίνεται σε μία τυχαία ημέρα, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων όπου είχαν χάσει τη ζωή τους  ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες

Μέχρι πριν λίγες ημέρες, το Ορούτς Ρέις βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ διεξάγοντας σεισμικές έρευνες. Το υπουργείο Άμυνας θα βγάλει σε λίγα λεπτά ανακοίνωση για το περιστατικό προκειμένου να ξεκαθαρίσει εάν το ερευνητικό τουρκικό σκάφος μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα, ή αν βρέθηκε κοντά.

Σε μία πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως η Άγκυρα επιχειρεί να τεστάρει τις αντοχές της Αθήνας σε μία ημέρα όπου η Ελλάδα τιμά τους τρεις αξιωματικούς που έπεσαν στα Ίμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος βρέθηκε λίγο μετά τις 6:30 το πρωί εντός  της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Το ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς η οποία απέπλευσε από την Κάρπαθο με προορισμό την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό πλοίο.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε εντός της  ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε μία περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη Navtex.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Άμυνας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν έχει ενεργούς πομπούς, ούτε έχει βγάλει καλώδια και ως εκ τούτου δεν έχει διενεργήσει σεισμικές έρευνες. Αυτή είναι άλλωστε μία από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

«Πηγές» από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι το ερευνητικό κινήθηκε δυτικά εντός της περιοχής που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με Navtex  και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο  της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πλέει με χαμηλή ταχύτητα.

Τι λέει το υπουργείο Άμυνας για το περιστατικό

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λίγη ώρα μετά το περιστατικό με το ερευνητικό τουρκικό σκάφος, σημείωσε πως βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά πολύ μακριά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, περίπου 200 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Παρακολουθείται όμως στενά από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και άλλα μέσα.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.

Oι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά όμως το Oruc Reis κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία για έρευνες κάτι που θα συνιστούσε ακραία πρόκληση.

Το τουρκικό ερευνητικό δεν συνοδεύεται από άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία. Επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το τουρκικό ερευνητικό να κινήθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μένει να φανεί αν πρόκειται για πρόκληση ή το τουρκικό σκάφος μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω κακοκαιρίας

 

Τεστάρουν τις αντοχές της Ελλάδας

Βάσιμο θεωρεί το σενάριο να «τεστάρει» η Τουρκία την ελληνική αντίδραση στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Κωνσταντίνος Φίλης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο γίνονται επιχειρήσεις αποκλιμάκωσης αλλά θα φανεί στο μέλλον αν απλά η Τουρκία δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ελλάδας και την άμυνά της.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι αν η Τουρκία ήθελε να κάνει σοβαρή πρόκληση, το ερευνητικό σκάφος θα πήγαινε με συνοδεία πολεμικών σκαφών.

 

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί κόλλησαν στην Αράχωβα –...

Ποιες ήταν οι αιτίες που ακινητοποιήθηκαν τα ηλεκτρικά οχήματα...

Πρωτοχρονιά: Γιατί λέμε τα κάλαντα – Οι...

Τα κάλαντα που λέμε την Παραμονή Πρωτοχρονιάς και οι...

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί κόλλησαν στην Αράχωβα –...

Ποιες ήταν οι αιτίες που ακινητοποιήθηκαν τα ηλεκτρικά οχήματα...

Πρωτοχρονιά: Γιατί λέμε τα κάλαντα – Οι...

Τα κάλαντα που λέμε την Παραμονή Πρωτοχρονιάς και οι...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο: Δεν κατάφεραν να δέσουν στη Μήλο τα πλοία της γραμμής – Ταλαιπωρία για 249 επιβάτες

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Αιγαίο Πέλαγος...

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί κόλλησαν στην Αράχωβα – Μύθοι και αλήθειες

Ποιες ήταν οι αιτίες που ακινητοποιήθηκαν τα ηλεκτρικά οχήματα...

Ηράκλειο: 51χρονος ξυλοκόπησε 19χρονο με ένα… καδρόνι

Συνελήφθη και η αδελφή του θύματος Τον ξυλοδαρμό του από...