Στην εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι η Συμμαχία μπορεί να λέγεται προοδευτική, δεν είναι όμως, ιδιαίτερα όταν εχθές στις πρώτες θέσεις καθόταν ο κ. Γκλέτσος, που έλεγε προδότες αυτούς που έφεραν την Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτές δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόοδος, υπάρχει διαχείριση και μια συσπείρωση εξουσίας, που χρησιμοποιεί την συνωμοσιολογία, τον λαϊκισμό και άλλα παλαιοκομματικά εργαλεία.
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε επίσης πως στο Κίνημα Αλλαγής χρειάζεται ενότητα και ριζοσπαστικές λύσεις, ώστε να αποκτήσουμε δυναμική το επόμενο διάστημα. Όπως τόνισε, «η αδιέξοδη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ, και η ΝΔ που εμφανίζεται ως το κόμμα που φαίνεται να επιδιώκει την αριστεία αλλά επιβάλει την αναξιοκρατία διορίζοντας παντού αποτυχόντες κομματικούς παράγοντες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι έγινε στα νοσοκομεία, μας δίνει την ευκαιρία, εάν εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει, να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο, έχοντας τη δυνατότητα να κινηθούμε προνομιακά στον χώρο του κέντρου και της αριστεράς».
Το θέμα της πίεσης στην Λιβύη μέσω μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, έθεσε ακόμα ο Έλληνας ευρωβουλευτής, τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να πιέσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν καλή σχέση με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, κι εννοώ την Ιταλία, να αλλάξει στρατηγική. Δηλαδή έχοντας μια ενιαία Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική να πιεστεί και να σταματήσει τα παιχνίδια με τον κ. Ερντογάν,». Εκτίμησε επίσης ότι, αν και δεν έχουμε στα χέρια μας το κείμενο της Συμφωνίας, «φαίνεται ότι δεν παράγει νομικά αποτελέσματα αλλά δείχνει μια στρατηγική από την πλευρά του Προέδρου Ερντογάν».
Ο κ. Ανδρουλάκης, ως αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας (SEDE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε επίσης στη νέα στρατηγική της Γαλλίας για αυτά τα θέματα, και εκτίμησε την ανάγκη η Ελλάδα να συμμετέχει στη χάραξη αυτής της νέας στρατηγικής, «ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πέρα του ΝΑΤΟ και τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, να είναι ευρωπαϊκά σύνορα,».
Τέλος, όσον αφορά τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Τουρκία, εκτίμησε ότι «μπορούμε να έχουμε κυρώσεις στρατιωτικού υλικού, προσωπικές κυρώσεις στα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης που εμπλέκονται σε προκλητικές ενέργειες, και σε προϊόντα που δεν καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση». Επισήμανε ακόμα ότι ο Ερντογάν φτιάχνει αφήγημα για το 2023 ώστε να βγει στον Τουρκικό λαό και να πει ότι 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, χαράσσει μια ευρύτερη στρατηγική. «Εμείς, η ΕΕ πρέπει να πάρει ένα μήνυμα – και αυτό αφορά και τη χώρα μας, ως γείτονα χώρα της Τουρκίας – ότι το σχέδιο περί ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας είναι φανταστικό και πρέπει να συζητήσουμε ένα ρεαλιστικό ‘Plan B’».
Τα σχόλια είναι κλειστά.