Εκρηκτικό είναι το κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καθώς τα φαινόμενα βίας και οι επιθέσεις κατά αστυνομικών αυξάνονται.
Η «ενεργοποίηση» αντιεξουσιαστικών ομάδων μετά και την εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ κοντά στο Οικονομικών Πανεπιστήμιο και το μπαράζ επιθέσεων κατά αστυνομικών που ακολούθησε έχουν προβληματίσει την ΕΛ.ΑΣ. η οποία φοβάται εκτεταμένα επεισόδια στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.
Την ίδια στιγμή επικρατεί «πονοκέφαλος» στην ΕΛ.ΑΣ. και για ανεξέλεγκτες καταστάσεις εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών με φόντο τις επικείμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, η επίθεση του Ρουβίκωνα στο γραφείο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως αλλά και οι επιθέσεις αντιεξουσιαστών κατά αστυνομικών, έχουν δυναμιτίσει το κλίμα.
Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ.
Λίγες ημέρες πριν τις εκδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη μεγάλη πορεία που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της επετείου προς την αμερικανική πρεσβεία.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζονται προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνουν έκτροπα από ομάδες αντιεξουσιαστών μετά το τέλος της πορείας και δεν θα μετατραπεί για μία ακόμη χρονιά σε πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας.
Ενδεικτικό της αγωνίας που υπάρχει στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι το γεγονός ότι έχει ζητηθεί να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα υπηρεσιακά οχήματα και τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.
Έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα τα «ΝΕΑ» καταγράφονται οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. ακόμη και για ένοπλες επιθέσεις.
Υποδεικνύεται οι αστυνομικοί να μην κυκλοφορούν μόνοι τους σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου μπορεί να δεχθούν επίθεση, αλλά και να υπάρχουν παντού παρατηρητές της ΕΛ.ΑΣ.
Επίσης, ζητούνται έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε εκατοντάδες στόχους, όπως κυβερνητικά κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες, γραφεία κομμάτων, δικαστικά κτίρια, φυλακές της χώρας, μέχρι και στην… Ακρόπολη.
Οι αντιεξουσιαστές και το πανεπιστημιακό άσυλο
Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τους επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι το θέμα της περιφρούρησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προκειμένου να μην χρησιμοποιούν μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο ως «ορμητήρια» για επιθέσεις αντιεξουσιαστών εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.
Το θέμα αυτό αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον μετά και την ψήφιση από την κυβέρνηση της ΝΔ του νόμου περί κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου με τον οποίο δίνεται εφεξής η δυνατότητα εισβολής της Αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους όταν τελούνται αδικήματα ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών.
Τα τελευταία γεγονότα στο Οικονομικό πανεπιστήμιο με τις «παρεμβάσεις» εξωπανεπιστημιακών, τις απειλές κατά του πρύτανη αλλά και τις καταγγελίες από φοιτητές ότι κατασκευάζονται μολότοφ εντός του ιδρύματος, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «μείγμα» ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.
Μέχρι στιγμής η Αστυνομία δεν έχει εισέλθει σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές στην κυβέρνηση που ζητούν να εφαρμοστεί ο νέος νόμος σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
«Βεντέτα» αντιεξουσιαστών – αστυνομικών
Πάντως τα επεισόδια από αντιεξουσιαστικές ομάδες κατά των αστυνομικών έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ενόψει του Πολυτεχνείου.
Στην ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πως η τελευταία επίθεση που δέχθηκαν αστυνομικοί στη Χαριλάου Τρικούπη που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών δεν είχε σχέση με τις προηγούμενες καθώς η διμοιρία των ΜΑΤ βρέθηκε περικυκλωμένη από δύο ομάδες αντιεξουσιαστών που πετούσαν μολότοφ.
Υπενθυμίζεται ότι οι κουκουλοφόροι είχαν στήσει ενέδρα με στόχο να χτυπήσουν τη διμοιρία των ΜΑΤ που φρουρούσε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που αποχωρούσε μέσα στο αστυνομικό λεωφορείο. Μπροστά από το λεωφορείο των ΜΑΤ υπήρχε ως προπομπός μια μοτοσυκλέτα της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Οι κουκουλοφόροι πετάχτηκαν από την οδό Μεθώνης και την οδό Ερεσσού ταυτόχρονα και πέταξαν πάνω από 20 μολότοφ κατά των αστυνομικών.
Οι αστυνομικοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις δύο ομάδες των κουκουλοφόρων που τους πετούσαν μολότοφ από δύο πλευρές.
Σε ανάρτησή του στο Facebook το Σωματείο Ειδικών Φρουρών έκανε λόγο για «βροχή» από μολότοφ και σημειώνει ότι ο ένας εκ των αστυνομικών δέχθηκε μολότοφ στο κεφάλι αλλά τον προστάτευσε το κράνος του και ότι στόχος των δραστών ήταν να κάψουν ζωντανούς τους αστυνομικούς.
Οι έλεγχοι που εξετάζονται
Ενόψει των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, ανάμεσα στ’ άλλα, στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 2 Νοεμβρίου ζητείται από τους αστυνομικούς:
- Να αναφέρουν άμεσα αρμοδίως οποιοδήποτε άξιο μνείας περιστατικό υποπίπτει στην αντίληψή τους, ιδιαίτερα σχετικά με αγνώστους που προσεγγίζουν ή επιθυμούν να εισέλθουν σε αστυνομικά καταστήματα – εγκαταστάσεις ή λοιπούς φρουρούμενους – επιτηρούμενους στόχους, ενώ μεταφέρουν βαλίτσες, σακούλες ή κιβώτια, καθώς και οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό στοιχείο τυχόν περιέλθει σε γνώση τους.
- Να διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους σε υπόπτως κινούμενα πεζά ή εποχούμενα άτομα, περιμετρικά ή πλησίον των αστυνομικών εγκαταστάσεων και λοιπών ευπαθών στόχων, σε σταθμευμένα οχήματα, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα, πλησίον ανωτέρω στόχων, κτίρια, δέματα, βαλίτσες ή άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και τηλεκατευθυνόμενα(!), που δημιουργούν υποψίες για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων.
(Δείτε το έγγραφο)
Εντυπωσιάζουν ακόμα οι συμβουλές και οι προτροπές προς τους ενστόλους εν όψει Πολυτεχνείου «να υπάρχει αποφυγή πανικού και διατήρηση της ψυχραιμίας, αποφυγή μετακινήσεων κατά μόνας σε περιοχές αγνώστου ή υψηλού επιπέδου κινδύνου, αποφυγή τοποθέτησης οποιουδήποτε αντικειμένου σε ΙΧΕ αυτοκίνητα που υποδηλώνουν αστυνομική ιδιότητα, σχολαστικός έλεγχος υπηρεσιακών και ιδιωτικών αυτοκινήτων πριν από την επιβίβαση για τον εντοπισμό ενδεχομένως υπόπτων αντικειμένων».
Τέλος ζητείται ειδικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ., όπως οι ΟΠΚΕ, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας για την αποφυγή επιθέσεων στη διάρκεια των μετακινήσεών τους.