ΚΚΕ:Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των σπουδαστών μαγειρικής

Για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευσης που βιώνουν οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι καταρτιζόμενοι του υπουργείου Τουρισμού που κάνουν πρακτική άσκηση.

Προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει για τους νέους εργαζόμενους κυβερνήσεις και εργοδοσία έρχεται να επιβεβαιώσει η καταγγελία του 19χρονου εργαζόμενου στη Κέρκυρα, που έπεσε θύμα άθλιας αντιμετώπισης από τους προϊσταμένους του, μέσα στην κουζίνα πολυτελούς καταστήματος στην οποία δούλευε.
Το τραγικό αυτό περιστατικό αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι έχει να κάνει με τις άθλιες συνθήκες ζωής και δουλειάς χιλιάδων νέων. Όχι μόνο δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό όπως θέλουν να εμφανίσουν ορισμένοι, αλλά είναι το αποτέλεσμα του θεσμικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις και δίνει τον αέρα στα πανιά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Ειδικότερα οι πρακτικάριοι και οι μαθητευόμενοι είναι αυτοί που βιώνουν με τη μεγαλύτερη ένταση αυτήν την επίθεση, αφού όχι μόνο δεν εκπαιδεύονται, αλλά αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό. Είναι ενδεικτικό ότι για τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους καταρτιζόμενους του υπουργείου Τουρισμού, το ωράριο πρακτικής άσκησης όχι μόνο καθορίζεται «με αποκλειστική ευθύνη των υπευθύνων των επιχειρήσεων», αλλά καταστρατηγούνται τα χρονικά όρια εργασίας που προβλέπει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα νέοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως σύγχρονοι δούλοι χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα. Επιπλέον εργάζονται με ψίχουλα και ανασφάλιστοι, αφού ασφαλίζονται μόνο για την περίπτωση εργατικού ατυχήματος και ο επιχειρηματίας απαλλάσσεται κι από το 1% του ελάχιστου μεροκάματου που κατέβαλε για την Ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου των μαθητευόμενων.
Παράλληλα, αποτελεί καταφανή κοροϊδία να βαθμολογούνται για την άσκησή τους από την εργοδοσία με κριτήριο την υπακοή τους στο σύνολο των αντεργατικών μεθοδεύσεων που τους επιβάλλονται. Χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής και σίτισης, χωρίς τη δυνατότητα να αντιδράσουν, αφού αυτό θα σημάνει και τον αποκλεισμό τους από την απόκτηση πτυχίου για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Τέλος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των υπουργείων Εργασίας και Τουρισμού, εκτός από την υποστελέχωση των υπηρεσιών αυτών, δείχνουν επίσης την απροθυμία τους να εφαρμόσουν κανονισμούς πρακτικής άσκησης που είναι σε ισχύ.
Τελικά το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει ποιες είναι στην πραγματικότητα οι «ποιοτικές και καλά αμειβόμενες» θέσεις εργασίας που θα φέρνει η ανάπτυξη με κίνητρο τα κέρδη των μεγάλων τουριστικών ομίλων, που κάθε χρόνο σπάνε ρεκόρ και επικαλούνται οι εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς επίσης και την έλλειψη κάθε ουσιαστικής εποπτείας για τους σπουδαστές.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

• Να μην χάσει ο εργαζόμενος που έχει υποστεί αυτή την επίθεση για φέτος την εκπαιδευτική χρονιά.
• Να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων, ώστε την εποπτεία της πρακτικής άσκησης να έχει το αρμόδιο υπουργείο.
• Να μπορούν όλοι οι σπουδαστές να κάνουν πρακτική άσκηση, η οποία να είναι οργανικά ενταγμένη στη μάθηση και με κατοχυρωμένα για όλη τη διάρκειά της όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πληρωμή με βάση την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πενθήμερο, επτάωρο για όλους τους πρακτικάριους.

Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Δελής

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Παπαναστάσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.