Συνεχώς ραβασάκια στην επόμενη κυβέρνηση στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι πλειστηριασμοί και τα «κόκκινα» δάνεια είναι άλλη μια εκκρεμότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι θεσμοί έχουν ήδη επισημάνει τις καθυστερήσεις και έχουν στείλει μήνυμα ότι μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό θα ξεκινήσουν επαφές προκειμένου να σχηματίσουν σαφή εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να συμφωνήσουν το νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων παραμένει καθώς η ολοκλήρωση των σχεδίων αντιμετώπισης καθυστερεί. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να εγκριθούν τα σχέδια που έχουν επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Την ίδια στιγμή, η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ένταξη στο πλαίσιο προστασίας καθυστερεί και πλέον μεταφέρετε για τον Ιούλιο, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε παράταση της ισχύος του νέου πλαισίου, που λήγει στο τέλος του έτους.
Η πλατφόρμα
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για ένα εξάμηνο, μέχρι το τέλος του 2019, και αναμένεται να δεχθεί περίπου 180.000 αιτήματα από κόκκινους δανειολήπτες, εκ των οποίων οι 50.000 αφορούν μικρά επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία.
Η πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική από την πρώτη στιγμή, ενώ με την έναρξή της θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ξεκαθάρισμα κόκκινων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ, στεγαστικών (8 δισ. ευρώ) και επιχειρηματικών (2 δισ. ευρώ), τα οποία εκτιμούν οι τράπεζες ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο νέο πλαίσιο.
Οι μόνες κατοικίες με προστασία από πλειστηριασμούς θα είναι όσες βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του παλαιού και του νέου πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια. Όλοι οι υπόλοιποι οφειλέτες, εάν δεν τα βρουν με την τράπεζα, θα δουν την πρώτη κατοικία τους να βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Η ειδική πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ και τράπεζες) και θα μπορεί να διασταυρώνει το πλήθος των δικαιολογητικών προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις αιτήσεις των δανειοληπτών.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www. keyd.gov.gr, με την επιλογή του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης).
Με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης.
Στην περίπτωση που η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας δεν οδηγήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της κόκκινης οφειλής, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρμόδιου ειρηνοδικείου.
Προβληματισμένοι οι θεσμοί
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι θεσμοί από τα πολλαπλά νομικά καθεστώτα γύρω από την αφερεγγυότητα, που τελικώς βοηθούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να διαλέγουν περισσότερες της μίας λύσης, μεταπηδώντας από το ένα καθεστώς στο άλλο, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ενοποιήσει όλα τα καθεστώτα πτώχευσης των οφειλετών αποκόπτοντας αυτές τις δυνατότητες.
Τα σχόλια είναι κλειστά.