Η Τουρκία απομονώνεται και βγάζει νύχια – Ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία, που ζητούν στην ΕΕ να βάλει πλάτη

Την επίθεση και τη δημιουργία εχθρών επιλέγει για άλλη μια φορά η Τουρκία ως τακτική στις διακρατικές σχέσεις της, με τα ανοικτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει να πληθαίνουν. Προχωρώντας σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, μετά τη στήριξη της Κύπρου και από τις Χώρες του Νότου της ΕΕ (MED 7) , και ζεσταίνοντας τις μηχανές του «Πορθητή» και του δεύτερου γεωτρύπανου, η Τουρκία καταφεύγει στη προσφιλή σε αυτή μέθοδο: να εκβιάζει ατύχημα που θα οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τακτική που παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει πολλές φορές δεν παύει κάθε φορά να προκαλεί την ίδια ανησυχία και να εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους.

Αθήνα και Λευκωσία προς το παρόν παρακολουθούν στενά, αλλά με ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα περί ετοιμότητας για αντίδραση ανά πάσα στιγμή και επενδύοντας στην στήριξη της ΕΕ, τα μηνύματα της οποίας προς την Τουρκία είναι πλέον πολύ πιο συγκεκριμένα και απειλητικά.

Για πρώτη φορά δε, υπάρχει αυξημένη πίεση στην ΕΕ για λήψη κατάλληλων μέτρων σε βάρος της Άγκυρας, εάν δεν τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Έλληνες διπλωμάτες εξηγούν ότι η κοινή ανακοίνωση της MED 7 που καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ακριβώς επειδή είναι πολύ σημαντική, λένε οι ίδιοι, ήταν και τόσο οργισμένη η αντίδραση της Άγκυρας, που βλέποντας πως απομονώνεται όλο και περισσότερο, χαρακτήρισε την Κύπρο «παράνομη χώρα», κατηγορώντας το «ελληνικό – κυπριακό δίδυμο» πως εκμεταλλεύεται την ένταξή τους στην ΕΕ και απορρίπτοντας τη δήλωση των MED 7  ως προκατειλημμένη, απομακρυσμένη από την πραγματικότητα και αντίθετη με τον διεθνές δίκαιο».

Ωστόσο, οι ίδιες διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο Alpha αναγνωρίζουν και προειδοποιούν ότι όταν η Τουρκία, απομονώνεται, πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη.

Και αυτό τη στιγμή που το κλίμα είναι ήδη ιδιαιτέρως τεταμένο με διπλωμάτες και στρατιωτικές πηγές να εκφράζουν φόβους για την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Όπως λένε, το γεγονός που θα αποτελέσει κομβικό σημείο και που θα δημιουργήσει πραγματικό πολεμικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή είναι αν η Αγκυρα να αποφασίσει να κάνει έρευνες ή εργασίες σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο, σε ελληνική ΑΟΖ. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι η ωμή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους όπως η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με σθένος από την πλευρά της Ευρώπης. Ακόμη και με κυρώσεις, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές.

Άγκυρα: Παράνομη χώρα η Κύπρος, απορρίπτουμε τη δήλωση της MED 7

Η κοινή δήλωση των ηγετών των χωρών του Νότου (MED 7) εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Κύπρο και των παράνομων γεωτρήσεων σε περιοχές που δεν της ανήκουν, αλλά και η σοβαρή υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τη Moody’s ήρθαν να προστεθούν στα κρίσιμα θέματα που ταλανίζουν και έχουν στριμώξει τον Ταγίπ Ερντογάν με κυρίαρχο την κόντρα με τις ΗΠΑ για τους S-300, με την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες να αυξάνεται.

Σε μια επίδειξη λοιπόν δύναμης και προσπάθειας δημιουργίας εικόνας πανίσχυρου κράτους που δεν απειλείται και δεν φοβάται κανέναν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε προκλητική δήλωση παγιώνοντας το σκηνικό έντασης σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τη δήλωση των επτά κρατών (μεταξύ των οποίων φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος) «προκατειλημμένη, εκτός πραγματικότητας και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζοντας, παράλληλα, πως «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Η δήλωση δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, που χαρακτηρίζει την Κύπρο «παράνομη χώρα».

Ειδικότερα η νέα εμπρηστική ανακοίνωση της Άγκυρας αναφέρει:

«Καταδικάζουμε τις προκατειλημμένες, ανυπόστατες και αβάσιμες από άποψη διεθνούς δικαίου διατυπώσεις για το Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο στην κοινή ανακοίνωση της 6ης συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότο που οργανώθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου.

Οι διατυπώσεις αυτές αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του κυπριακού/ελληνικού διδύμου, που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για εμάς δεν έχουν καμία αξία, νομιμότητα και επίδραση

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα νέο παράδειγμα για το πώς το κυπριακό/ελληνικό δίδυμο εκμεταλλεύτηκαν την ένταξή τους στην Ε.Ε. και πως ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό.

Καθιστά για άλλη μια φορά σαφές γιατί η Ε.Ε. και τα μέλη της δεν μπορούν να είναι αμερόληπτοι και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού».

Στην τουρκική ανακοίνωση υπενθυμίζονται για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των Τ/Κ στο νησί και την ανατ. Μεσόγειο, ενώ σημειώνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, αν δεν αναγνωριστεί πολιτική ισότητα στους Τ/Κ και δεν εγγυηθεί η ασφάλειά τους.

«Όσον αφορά στο θέμα του Κυπριακού, οι χώρες που υπέγραψαν αυτή την διακοίνωση θα πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνο οι Ελληνοκύπριοι αλλά και οι Τουρκοκύπριοι και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και ικανοποιηθούν οι ανάγκες που αφορούν στην ασφάλειά τους. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ‘παράνομη χώρα’, την οποία η Ε.Ε. στηρίζει μαζί με τη ‘μαξιμαλιστική’ θεωρία που έχει η Κύπρος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της στη Μεσόγειο.

«Η ανακοίνωση στηρίζει επίσης τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Νότιας Κύπρου, η οποία αποτελεί από μόνη της παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όπως έχουμε ήδη τονίσει, τόσο η Ε.Ε. όσο και κάθε μέλος της Ε.Ε. δεν μπορούν να επικυρώνουν την αξίωση μιας χώρας για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σαν να ήταν δικαστήριο. Επιπλέον, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, δεν είναι μια κανονική χώρα ώστε να σφετερίζεται τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ, που αποτελούν ένα από τα συστατικά στοιχεία του νησιού».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει με την προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα ότι στο θέμα της ανατ. Μεσογείου η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα τα δικά της αλλά και των Τ/Κ.

«Τέλος, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο τόσο τα δικά της δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ επί των υδρογονανθράκων στο νησί, και ότι στο θέμα αυτό δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

Τσαβούσογλου: Ο Πορθητής έπιασε δουλειά

Η ανακοίνωση αυτή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ακολουθεί την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο Πορθητής έχει ξεκινήσει να κάνει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ισχυρίστηκε ότι το γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα ξεκίνησε εργασίες, παρά τα εντάλλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Λευκωσία κατά των ξένων υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στις γεωτρήσεις.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως το γεωτρύπανο Πορθητής, ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για Μεσόγειο, λέγοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν».

Όπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει ‘αναγνώριση’ και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν την οποία όπως είπε «δεν την αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τ/Κ έχουν ‘αδειοδοτήσει’ την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Όπως αναφέρει η hellasjournal, η Τουρκία φαίνεται ότι ετοιμάζεται για δυναμική παρέμβαση εντός της κυπριακής ΑΟΖ -όπως δείχνει και η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου-, παρά τα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει η έκδοση διεθνών ενταλμάτων για τα πληρώματα των ερευνητικών σκαφών και των γεωτρύπανων της, επισημαίνει η hellasjournal, κάτι που έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την Λευκωσία.

Κύπρος: Αντιφατικές οι πληροφορίες για τη δράση του Πορθητή

«Έχουμε πληροφορίες ότι ξεκίνησε η γεώτρηση, αλλά έχουμε και πληροφορίες ότι ΔΕΝ ξεκίνησε» λέει χαρακτηριστικά ανώτερη πηγή της Κύπρου.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι συγκεχυμένες και αντιφατικές. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε δηλώσεις από την τουρκική πλευρά με βάση τις οποίες είχε ξεκινήσει ξανά η γεώτρηση. Πρέπει να σημειώσουμε ότι προφανώς υπάρχει μία καθυστέρηση και ενδεχομένως τα νομικά μέτρα που λαμβάνονται πιθανώς να έχουν κάποια αντίδραση» δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV.

«Υπάρχουν και άλλα μέτρα αναλόγως των εξελίξεων» πρόσθεσε δε, εξηγώντας: «Δεν θα πάμε στη λογική της σύγκρουσης, όμως οι Κυπριακές αρχές είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν όλα τα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους. Προς το παρόν θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ελπίζουμε την άλλη εβδομάδα να υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε εκτενώς στη στήριξη που παρείχαν στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη οι ηγέτες του Νότου, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Λάβαμε στήριξη από τους ηγέτες του Νότου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσε ότι έχουμε στη διακήρυξη της Μάλτας μία πολύ ισχυρή τοποθέτηση και η οποία καταλήγει στο να καλέσει στο σύνολό της την ΕΕ να συνεχίσουν να βρίσκεται σε εγρήγορση και στην περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με την Τουρκία να εξετάσουν τα κατάλληλα μέτρα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο» τόνισε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «εκτός από τη διακήρυξη όλοι οι ηγέτες με δηλώσεις τους είχαν τοποθετηθεί πάρα πολύ καθαρά στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην Τουρκία. Η Τουρκία με την ανακοίνωσή της προσπαθεί να ξεπεράσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση».

«Πριν μία εβδομάδα ο κ. Ερντογάν είπε ότι είναι εγγυήτρια δύναμη. Η Τουρκία βρίσκεται σε αντίφαση και βεβαίως κάθε φορά σε κάθε περίσταση η λογική της είναι η αυθαιρεσία. Η ΕΕ επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει να πάψει να αυθαιρετεί» συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου.

Τα πράγματα που κάνει η Τουρκία είναι επικίνδυνα

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με την Τουρκία είπε ότι «σίγουρα τα πράγματα που κάνει η Τουρκία είναι επικίνδυνα. Κάποιοι λένε και έχει μία λογική ότι μπορεί να σχετίζεται με τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως και προηγούμενα περιμέναμε τις εκλογές για να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η Άγκυρα. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η πολιτική της έντασης έχει διακόψει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και είναι κάτι το οποίο συνδέουν οι εταίροι μας και εδώ είναι υπόλογη η Τουρκία».

«Η πραγματική διέξοδος θα ήταν να έχουν γίνει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη στη βάση όσων ξέρουμε μέχρι τώρα έτσι ώστε να φτάναμε σε μία αποδεκτή συμφωνία και να τερματιστεί η πολιτική της πειρατείας. Δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει και θα πρέπει να είμαστε εγρήγορση μαζί και με την Ελλάδα γιατί απειλείται η περιοχή ως σύνολο» συμπλήρωσε.

Για την εγρήγορση της Ελλάδας μίλησε στο νέο αυστηρό μήνυμά του από τη Χάλκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Οι απρόβλεπτοι γείτονες έχουν αρχίσει ξανά με τη ρητορική αλλά και με ενέργειες να προκαλούν, πρώτα στην Κύπρο, και λένε ότι θα ανέβουν και προς την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και δυνατή, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, το σθένος τους είναι υψηλότερο από ποτέ και οι συμμαχίες της χώρας είναι ισχυρότερες από ποτέ. Είμαστε μία χώρα του διαλόγου, όπως δεν απειλούμε κανέναν έτσι δεν ανεχόμαστε και κανέναν να μας απειλεί».

Να καθησυχάσει τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας προσπάθησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αποκλείοντας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Kontra News το ενδεχόμενο νέων Ιμίων, λόγω του αναβαθμισμένου κύρους της χώρας, των ισχυρών διπλωματικών συμμαχιών της και της απομονωμένης Τουρκίας, τις ενέργειες της οποίας καταδικάζουν ως προκλητικές οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

«Και σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, συνεχίζουμε τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να μην προκύψει «ατύχημα» από αυτήν» προσθέτει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.