Ο Εμ. Κυμάκης συντονιστής των δραστ/των παραγωγής ενέργειας στη πλατφόρμα Γραφενίου.
Ο Εμ. Κυμάκης συντονιστής των δραστ/των παραγωγής ενέργειας στη πλατφόρμα Γραφενίου. Ακόμα μία διεθνούς κύρους ….
Ακόμα μία διεθνούς κύρους διάκριση έρχεται να επιβεβαιώσει πως ακόμα και στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα, η έρευνα όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά θριαμβεύει.
Πρόκειται για τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης, Δρ. Κυμάκη Εμμανουήλ, ο οποίος στις 3 Απριλίου 2019 εξελέγη από την Γενική Συνέλευση των εταίρων της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Γραφενίου (FET Graphene Flagship), ως συντονιστής του πακέτου εργασίας που σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και κυψέλες καυσίμου για τη περίοδο 2020-2023.
Το ΤΕΙ Κρήτης, μέσω του Κέντρου Τεχνολογίας Υλικών και Φωτονικής, συμμετέχει ως εταίρος στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα του γραφενίου, ένα από τα δύο μεγαλύτερα βραβεία αριστείας στην ιστορία της ευρωπαϊκής έρευνας και ηγείται στο κομμάτι ανάπτυξης εκτυπώσιμων φωτοβολταϊκών διατάξεων.
Πώς μπορεί να συνδέονται τα εκτυπώσιμα φωτοβολταϊκά στοιχεία και οι θεραπευτικοί φακοί επαφής?
Αρχικά κάποιος δεν θα φανταζόταν τι κοινό μπορεί να έχουν τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που παράγονται με τη μέθοδο της εκτύπωσης και οι τροποποιημένοι φακοί επαφής που έχουν ως στόχο την άμεση, ελεγχόμενη και ανώδυνη παροχή θεραπείας σε ασθενείς με προβλήματα όρασης. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι δύο αυτές τεχνολογίες μεμονωμένα θα έμοιαζαν αδύνατες, πόσο μάλλον ο συσχετισμός τους. Το αδύνατο έγινε δυνατό, από την ερευνητική ομάδα του Καθ. Εμμανουήλ Κυμάκη, μέσω της εκμετάλλευσης των εξαιρετικών ιδιοτήτων ενός υλικού που έχει γίνει ο “star” της τεχνολογίας: το γραφένιο. Το γραφένιο είναι ένα δισδιάστατο υλικό, που αποτελείται από άτομα άνθρακα τοποθετημένα σε μια διάταξη που μοιάζει με κυψέλη. Το απλό αυτό ημι-μέταλλο αποτελεί τον καλύτερο γνωστό αγωγό θερμότητας και το λεπτότερο γνωστό υλικό, είναι 200 φορές πιο σκληρό από το ατσάλι και μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό καλύτερα και από το πυρίτιο. Η ανακάλυψή του βραβεύθηκε με Νόμπελ Φυσικής το 2010: αυτό είναι με μία φράση το «θαυματουργό» γραφένιο, το υλικό που μέσα σε δέκα χρόνια έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα ερευνητικής δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει τη βάση εφαρμογών που θα αλλάξουν τον κόσμο.
Το κέντρο Τεχνολογίας Υλικών και Φωτονικής του ΤΕΙ Κρήτης διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στην παρασκευή και τη ρύθμιση των οπτοηλεκτρονικών ιδιοτήτων παραγώγων γραφενίου και άλλων δισδιάστατων (2D) υλικών επεξεργάσιμα σε μορφή διαλύματος, όπως και στην τροποποίηση και τον εμπλουτισμό τους, για τον ακριβή έλεγχο των ενεργειακών επιπέδων και του έργου εξόδου τους. Επιπλέον, το κέντρο κατέχει υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία στην κατασκευή εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών διατάξεων τρίτης γενιάς και την αξιολόγηση της απόδοσης τους σε εξωτερικές συνθήκες, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tor Vergata και το Istituto Italiano di Tecnologia, κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ απόδοσης Φ/Β διατάξεων μεγάλης κλίμακας βασισμένων σε περοβσκίτες. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια νέα δραστηριότητα στον τομέα των εφαρμογών νανοϊατρικής, όπου γραφενικά υποστρώματα χρησιμοποιούνται για μεταφορά φαρμάκων και ενσωμάτωση τους σε ποικίλα εμφυτεύματα και επιδερμικές ηλεκτρονικές διατάξεις παρακολούθησης υγείας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.