Στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση των εταίρων του έργου TOUREST (Tourism Water Management For Sustainable Adrion Coastal Areas) στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Interreg ADRION, όπου συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κρήτης.
Το TOUREST έχει ως στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη μείωση της κατανάλωσης νερού στον τομέα του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές.
Το έργο αποσκοπεί στην ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή όλων των τοπικών φορέων που σχετίζονται με το αντικείμενο του έργου, όπως δημοτικές και δημόσιες αρχές υπεύθυνες για θέματα διαχείρισης τουρισμού και υδάτινων πόρων, επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, εταιρείες περιφερειακής ανάπτυξης, περιβαλλοντικές ΜΚΟ κτλ.
Το TOUREST δίνει έμφαση στην ανάπτυξη/εφαρμογή διαδικασιών παρακολούθησης και αξιολόγησης, με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας των υδάτινων πόρων που σχετίζονται με τον τομέα του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων έξυπνων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών.
Παράλληλα με τις εργασίες της τεχνικής συνάντησης, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον δημόσιο οργανισμό διαχείρισης ύδατος Rizana Water Works στη δυτική Σλοβενία και να ενημερωθούν για τις δράσεις και τις καλές του πρακτικές, καθώς και ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής που εφαρμόζει μεθόδους εξοικονόμησης νερού.
Στο έργο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης (Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Ρεθύμνης). Συντονιστής εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενώ συμμετέχουν επίσης στο σχήμα και εταίροι από την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Κροατία.
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν η Ευαγγελία Βροντάκη, συντονίστρια του έργου ΤOUREST, ο Γεώργιος Νικολουδάκης, οικονομικός υπεύθυνος του έργου και η Αλίκη Καρούσου, μέλος της ομάδας έργου.
Το έργο TOUREST , στο οποίο μετέχουν συνολικά 10 εταίροι, υλοποιείται στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος INTERREG ADRION, έχει συνολικό προϋπολογισμό 972 χιλ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ERDF – IPA II) κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%. Η