10 μαθήματα ζωής από έναν bartender παγκόσμιας κλάσης
Ο Jared Thibault, bar manager του πολυβραβευμένο cocktail bar, Glit Lounge, του πολυτελούς ξενοδοχείου QT, στο Σύδνεϊ της Αυστραλίας, ρίχνει στο σέικερ τα σημαντικότερα πράγματα που έμαθε πίσω από την μπάρα.
1. Για την ευγένεια
Στο χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας, η ευγένεια και η προσωπική επαφή είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατακτήσει κάθε επαγγελματίας.
Όπως όλοι μας, έχω συναντήσει πολλούς υπερόπτες και αγενείς bartenders κι έχω ζήσει από πρώτο χέρι το πως μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση και να σου καταστρέψει την εμπειρία της απόλαυσης του ποτού σου.
Οι πελάτες επιστρέφουν σε ένα μπαρ μόνο αν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από το σέρβις. Από την άλλη, βέβαια, και ο bartender θυμάται πάντα τον άξεστο πελάτη…
2. Για τις γυναίκες
Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες γουστάρουν τους bartenders. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε εξωστρεφείς τύποι και καλοί στην κουβέντα. Και εννοείται ότι και το αλκοόλ παίζει το ρόλο του σ’ αυτήν την ιστορία.
3. Για την υπομονή
Αν δουλεύεις σε μπαρ, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί απέναντί σου ο τύπος που θα έχει ανάγκη να μιλήσει κι εσύ θα πρέπει να κάτσεις να τον ακούσεις. Δε συμβαίνει τόσο συχνά όσο δείχνουν στις ταινίες, αλλά συμβαίνει…
4. Για τα σημερινά cocktails
Η δημοφιλέστερη τάση αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τα shrubs και τα χειροποίητα bitters. Τα shrubs είναι σιρόπια με βάση το ξύδι – προσθέτουν εκπληκτική γεύση στα cocktails.
Τα δικά μου bitters τα χρησιμοποιώ στην παρασκευή του θρυλικού Old Fashioned του Glit. Είναι η σπεσιαλιτέ μας.
5. Για το αλκοόλ
Όλοι ανεξαιρέτως οι χυμοί φρούτων, όπως και τα περισσότερα λαχανικά, περιέχουν μια ποσότητα αλκοόλ. Κανένα ποτό δεν μπορεί να έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ μεγαλύτερη του 95%. Οτιδήποτε πέρα απ’ αυτό, απορροφά την υγρασία της ατμόσφαιρας, αραιώνει κι εξατμίζεται.
6. Για το hangover
H προσωπική μου θεραπεία: ένα πικάντικο Bloody Mary φτιαγμένο με jalapeños και βότκα εμποτισμένη με άρωμα Αμερικανικού μπέικον.
7. Για τα μεγάλα διλήμματα της ζωής
Ανάμεσα σε μια μπίρα κι ένα καλό cocktail, θα διαλέξω το cocktail. Αλλά τα καλά cocktails δεν βρίσκονται εύκολα.
Οπότε, αν ανοίξω τον κατάλογο του μπαρ και δε με πείσει, θα παραγγείλω μπίρα. Τώρα που το σκέφτομαι, πίνω περισσότερες μπίρες παρά cocktails. Οι κατάλογοι των μπαρ δεν είναι πολύ πειστικοί τώρα τελευταία…
8. Για την καριέρα πίσω από την μπάρα
Δεν ήταν ούτε το όνειρο της ζωής μου, ούτε κάτι που το είχα σχεδιάσει. Απλώς συνέβη… Ξεκίνησα να δουλεύω σε μπαρ για να βγάζω τα έξοδα των σπουδών μου και χωρίς καλά – καλά να το καταλάβω, η φήμη μου εξαπλώθηκε κι έγινα περιζήτητος.
Συνεργάστηκα επτά χρόνια με την αλυσίδα ξενοδοχείων Noble House (σ.σ: πολυτελή ξενοδοχεία που φιλοξενούν τα δύο από τα τρία πιο πολυβραβευμένα εστιατόρια ξενοδοχείων του κόσμου) και μετά μετακόμισα στην Αυστραλία για να ανοίξω το δικό μου μπαρ, το Gilt Lounge.
Έχω κάνει πολλά χιλιόμετρα στη ζωή μου, αλλά δεν παραπονιέμαι. Μέχρι τώρα το ταξίδι ήταν ενδιαφέρον και είχε πολλή πλάκα.
9. Για το αγαπημένο του cocktail
Το Sazerac, αλλά όπως το φτιάχνουν στη Νέα Ορλεάνη: με ουίσκι, bitters, αψέντι και ζάχαρη. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κονιάκ αντί για ουίσκι, αλλά έτσι παραείναι γλυκό για τα δικά μου γούστα.
10. Για το cocktail που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις να φτιάχνεις
Είναι δύο, ένα κλασικό κι ένα εντελώς μοντέρνο:
Το κλασικό Clover Club
Τα υλικά
> 45 ml τζιν Bulldog
> Λίγο στυμμένο λεμόνι (30 ml)
> 20 ml ζάχαρη
> 1 ασπράδι αυγού
> 5 σμέουρα
Η εκτέλεση
Τοποθετήστε όλα τα υλικά στο σέικερ και ανακινήστε για πέντε δευτερόλεπτα. Προσθέστε πάγο κι ανακινήστε για 10 ακόμα δευτερόλεπτα. Σερβίρετε το μείγμα σε ποτήρι martini και διακοσμήστε το με δύο σμέουρα.
Το εντελώς μοντέρνο Ginger Kiwi Caipirinha
Τα υλικά
> 45 ml Cachaça
> Φρεσκοστυμμένο λάιμ (30 ml)
> 30 ml σιρόπι ζάχαρης με άρωμα τζίντζερ
> 1 φέτα ακτινίδιο
Η εκτέλεση
Ανακινήστε τα υλικά στο σέικερ και σερβίρετε το μείγμα σε μεγάλο ποτήρι γεμάτο πάγο. Προσθέστε μια φέτα ακτινίδιο.
Τα σχόλια είναι κλειστά.